Annons
Nyheter

Besvärliga hemresor utan toalett

Tusentals svenska resenärer är strandade runt om i världen. För de charterresenärer som nu bussas hemåt har det varit långa och besvärliga resor med bland annat fel på bussar och stängda toaletter.
Nyheter • Publicerad 18 april 2010

STOCKHOLM. Tusentals svenska resenärer är strandade runt om i världen. För de charterresenärer som nu bussas hemåt har det varit långa och besvärliga resor med bland annat fel på bussar och stängda toaletter.

Researrangörerna Fritidsresor, Apollo och Ving bussar för närvarande hem de drabbade från bland annat Aten, Barcelona och Thessaloniki.

Annons

– De har haft en riktigt besvärlig resa. Det har varit en del problem med de grekiska bussarna, förarna har inte stannat och det har varit problem med toaletter, säger Marie Malmros, informatör vid Fritidsresor.

De resenärer som inte kommer med bussarna får vänta på sina semesterdestinationer medan hemresorna planeras.

– Vi tar det i tur och ordning. Vi börjar med dem som skulle kommit hem i torsdags, säger Magdalena Öhrn, informationschef vid Ving.

Ving, Apollo och Fritidsresor har ställt alla sina avgångar i morgon, måndag.

Flygbolaget Icelandair skickade under eftermiddagen fem plan med strandsatta skandinaver från Island till Norge. Askmolnet hade flyttats från Norges kust och gjort det möjligt att återuppta trafiken.

På Kairos internationella flygplats ringlade dock köerna långa vid incheckningsdeskarna, där passagerare väntade på besked om sina flighter. TT:s strandade reporter träffade Tommy Gustafsson, 57, som skulle ha rest hem till Osloi dag. Att det var problem med flygningarna till Europa fick han reda på först i går.

– Det var en kompis som skickade ett sms och frågade om jag visste vad som hade hänt. På nätet insåg vi att det var fullt med aska i luften.

Försäkringsbolaget Europeiska beslutade i dag att förlänga reseförsäkringarna för alla sina försäkringstagare som inte kan ta sig hem. Den kostnadsfria förlängningen gäller till på fredag.

Många strandsatta svenskar fortsätter att efterlysa skjuts hem på en särskilt skapad Facebook-sida. Ett lyckligt slut fick historien om tolvårige Anton som strandade på Heathrow-flygplatsen utanför London. Efter ett nödrop från hans mamma på Facebook fick Anton lift med en skolklass som skulle resa hem till Sverige med buss. På söndagskvällen skulle Anton hämtas upp i Jönköping av släktingar.

– Det har gått bra, de har varit jättesnälla mot honom, säger Antons mamma till TT.

Olof Broddesson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons