"Avveckling kan dubbla elpriserna"
Förbundskansler Angela Merkels regeringskoalition har enats om en tidtabell för när alla kärnkraftverk ska vara avstängda, sade landets miljöminister i natt. Tyskland blir därmed den första stora industrination som överger kärnkraften.
Redan under förmiddagen kom de första detaljerna kring överenskommelsen. Den innebär bland annat att man ska minska elförbrukningen med tio procent före 2020.
Enligt dokument som Reuters fått tillgång till ska minskningen framför allt ske genom att effektivisera elanvändningen via EU:s regelverk. Det handlar också om att modernisera den energikrävande industrin.
Men det tyska beslutet får hård kritik. "Panikartat", anser Björn Karlsson, professor i energisystem vid Linköpings universitet.
– Det är ett enormt bakslag för klimatet. Varje terrawattimme som produceras av kärnkraftverken och måste ersättas med fossila bränslen innebär utsläpp av en miljon ton koldioxid, säger han.
Han anser att beslutet leder till att elpriserna i hela Europa kan fördubblas. Men han är inte övertygad om att beslutet kommer att stå sig.
– Jag tror att man kommer att ändra detta, säger han.
Efter kärnkraftsolyckan i Japan i mars backade Merkel från ett beslut förra året om att förlänga livslängden för landets 17 kärnkraftverk. Dessutom stoppades de sju äldsta reaktorerna tillfälligt.
Miljöminister Norbert Röttgen sade att de reaktorer som stängdes direkt efter kärnkraftskatastrofen i Japan i mars inte kommer att återstartas.
– Det är inte helt överraskande att man tagit det här beslutet. Det har varit på gång att man på något sätt vill fasa ut kärnkraften. Men nu får man se i vilken mån det här sätter avtryck i kärnkraftsdiskussionen i andra länder, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.
– Men i det korta perspektivet leder det här till en viss energiosäkerhet när man inte vet riktigt hur energiförsörjningen kommer att se ut framöver. Det kan också leda till högre kostnader och det är en faktor som är negativ för industrin, framför allt den elintensiva industrin, säger Bergqvist.
Beslutet togs vid ett möte med ledarna för partierna i Merkels regeringskoalition, kristdemokratiska CDU, dess bayerska systerparti CSU och Fridemokraterna (FDP).
Miljöpartiets språkrör Åsa Romson välkomnar inte oväntat den tyska regeringens beslut.
– Det var väl ett kul beslut, roligt med politiker som vågar fatta beslut. Vi välkomnar naturligtvis det. Det är bra att man satt ett datum för avvecklingen, det skapar en tydlig tidsplan, säger hon till TT.
Men miljöminister Andreas Carlgren (C) tycker inte att den tyska vägen är idealisk.
– Att fokusera så starkt på vilket årtal kärnkraften ska avvecklas gör att man riskerar att missa det väsentliga: det vill säga hur vi ska klara den dubbla utmaningen att både minska beroendet av kärnkraft och klimatutsläppen.
Carlgren tycker att det var bra att man i svensk politik släppte just årtalsfixeringen.
– Den avgörande frågan nu för Tyskland är att man högst troligt kommer att öka importen av kärnkraftsel från Frankrike och att man riskerar att inte lika snabbt klarar att avveckla det fossila beroendet – framför allt av kolkraften.
Ett av de fyra bolag som driver tyska kärnkraftverk är Vattenfalls tyska dotterbolag.
Vattenfall uppfattar överenskommelsen som preliminär, meddelar Maria Lidzell på bolagets presstjänst. Ett slutgiltigt regeringsbeslut väntas den 6 juni. Först därefter tänker Vattenfall kommentera, enligt Lidzell.
Vattenfall driver två reaktorer i Tyskland, en i Brunsbüttel och en i Krümmel. Dessa har dock stått stilla sedan 2007. Vattenfall är även minoritetsägare i kärnkraftverket Brokdorf i Tyskland.
Tyskt näringsliv har varnat för att en tidigarelagd avveckling kan leda till energibrist som hotar landets industri. Före mars i år svarade kärnkraften för cirka 23 procent av Tysklands energiproduktion.