Nyheter

Avtal klart i elfte timmen

Med kniven mot strupen gjorde Cypern upp med sina internationella långivare om ett nödlån på 10 miljarder i natt. Priset är avveckling av landets näst största bank och stora uttag på bankkonton över 100 000 euro.
Nyheter • Publicerad 25 mars 2013

Nattens uppgörelse i Bryssel kom bara timmarna innan Europeiska centralbanken (ECB) hade hotat att stoppa penningflödet till de cypriotiska bankerna, vilket skulle ha resulterat i en finansiell härdsmälta.

– Det är självklart oerhört viktigt att vi har en uppgörelse, så att Cypern får lånen. Annars hade vi haft en finansiell, ekonomisk och politisk kollaps på Cypern. Uppgörelsen visar att Bryssel har varit under ökad press och har fått mycket kritik för att ha drivit en för hård linje. Jag tror att både Bryssel och IMF känt ett tryck att komma överens, annars hade omvärldens kritik blivit väldigt stor, säger Robert Bergqvist, chefekonom på SEB.

Cyperns president Nikos Anastasiades förhandlade hela söndagen med den så kallade trojkan – EU, ECB och Internationella valutafonden (IMF). Enligt diplomater med insyn i förhandlingarna kämpade han hårt för att bevara Cyperns modell som finansparadis, som lockat stora placeringar från framför allt välbeställda ryssar och britter. Men han förlorade.

Enligt en källa hotade han vid ett tillfälle att avgå om han pressades för hårt. Han lämnade EU-högkvarteret utan kommentarer sedan uppgörelsen blev klar.

Avtalet mellan trojkan och Cypern godkändes raskt av eurogruppens finansministrar. Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem sade att uppgörelsen är betydligt bättre än den som hade inneburit en engångsskatt på alla bankkonton. Nu skonas alla kontohavare med mindre än 100 000 euro på banken.

Enligt uppgörelsen kommer Cyperns näst största bank, Laiki bank, att likvideras. De "goda" tillgångarna i Laiki överförs till den största banken, Bank of Cyprus.

Cirka 30 procent av kontotillgångarna över 100 000 euro i Bank of Cyprus, Cyperns största bank, kommer att gå upp i rök i omstruktureringen, enligt Nicholas Papadopoulos, ordförande i finansutskottet i Cyperns parlament.

Men risken för finansiell kollaps i Cypern och att landet i framtiden tvingas lämna eurozonen kvarstår trots uppgörelsen om stöd från euroländerna och IMF, enligt en analys från kreditvärderingsinstitutet Moody's analytiker Sarah Carlson som TT tagit del av.

Förtroendet för Cyperns banksystem är redan förstört och landets affärsmodell, som center för skatterådgivning och kapitalförvaltning, kommer av allt att döma inte gå att rädda, enligt Carlson.

Frankrikes finansminister Pierre Moscovici avvisade anklagelser om att EU har tvingat cyprioterna på knä. Det är landets affärsmodell som har misslyckats, menade han.

– Till alla dem som anser att vi har tagit struptag på ett helt folk... Cypern är en kasinoekonomi som stod på randen till konkurs.

– Kortsiktigt har vi en kapitalström som går in i Cypern och räddar landet från den finansiella härdsmälta som väntade runt hörnet. Det faktum att nedmonteringen av den finansiella sektorn ska fortsätta drar ner tillväxtkraften i Cyperns ekonomi. Det blir en väldigt besvärlig resa för Cypern att hitta en ny ekonomisk modell vid sidan av turismen, säger Robert Bergqvist.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble sade att Cyperns parlament inte behöver rösta om den nya planen, eftersom den antagit en lag som reglerar proceduren vid banklikvideringar.

– Detta är bittert för Cypern men vi har nu det resultat som (den tyska) regeringen hela tiden stått för, sade Schäuble.

Han beskriver uppgörelsen som mycket bättre, ur tysk synvinkel, än den tidigare, ratade uppgörelsen om nödlån till Cypern enligt vilken garanterade insättningar i Cyperns banker skulle beskattas.

Målet är enligt Schäuble att krympa landets banksektor till tre gånger BNP. Enligt internationella bankföreningens beräkningar var sektorn i Cypern på sju gånger BNP vid årsskiftet.

Men Rysslands premiärminister Dimitrij Medvedev sågar programmet.

– Jag tycker de fortsätter stjäla vad som redan har stulits, sade Medvedev i ett regeringssammanträde enligt Interfax.

En stor del av de insättningar som kommer att drabbas kommer från ryska företag och privatpersoner. Inför beslutet har bedömare varnat för ryska motdrag och bestraffningar mot exempelvis tyska företag i Ryssland.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.