Nyheter

Asteroid passerar nära jorden

Inte på 35 år har en asteroid passerat så nära jorden som när 2005 YU 55 susar förbi i natt. Den är visserligen fyra gånger större än Globen, men det krävs ändå ett hyfsat teleskop för att få syn på stenbumlingen.
Nyheter • Publicerad 8 november 2011
Asteroiden Mathilde fotograferad av rymdskeppet NEAR, Near Earth Asteroid Rendezvous.
Asteroiden Mathilde fotograferad av rymdskeppet NEAR, Near Earth Asteroid Rendezvous.Foto: 

Inte på 35 år har en asteroid passerat så nära jorden som när 2005 YU 55 susar förbi i natt.

Den är visserligen fyra gånger större än Globen, men det krävs ändå ett hyfsat teleskop för att få syn på stenbumlingen.

– Det är alltid intressant att studera asteroider som kommer nära oss, men riktigt intressant blir det när vi kan åka till asteroider och ta prover, säger Peter Lundqvist, astronom vid Stockholms universitet.

En sådan resa är ett av målen för USA:s senaste rymdprogram SLS (Space Launch System). 2030 hoppas rymdflygstyrelsen Nasa kunna sända astronauter till Mars och 2025 är förhoppningen att man ska kunna landa på en asteroid. Men i avvaktan på det får astronomerna nöja sig med att studera de här himlakropparna på traditionellt vis.

– Om vi kan ta reda på asteroidernas sammansättning så kan vi få reda på mer om solsystemets ursprung. Det har upptäckts en hel del planeter i andra solsystem som ser annorlunda ut än vårt. Genom att studera asteroider kan vi svar på frågan om vårt solsystem är unikt, säger Peter Lundqvist.

Det flesta asteroider i vårt solsystem kretsar kring Mars och Jupiter. När 2005 YU 55 passerar i natt ligger den mycket närmare månen än jorden.

Emma Svensson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.