Annons
Nyheter

Askmolnet vände – Landvetter stängde

Sent på onsdagskvällen vände askmolnet tillbaka och luftrummet över Göteborg stängdes på nytt. Beslutet ligger fast till torsdagsmorgonen. Men prognosen är osäker. Vulkanen på Island har samtidigt lägre aktivitet.
Nyheter • Publicerad 22 april 2010
Foto: 

Sent på onsdagskvällen vände askmolnet tillbaka och luftrummet över Göteborg stängdes på nytt. Beslutet ligger fast till torsdagsmorgonen. Men prognosen är osäker.

Prognoser från brittiska VAAC på onsdagen visade att det verkar bli askfritt över hela Sverige under natten. Men vinden vände.

Annons

– Vi trodde att svansen över Dalsland, Värmland, Dalarna Gästrikland och Hälsingland skulle tunnas ut i natt och så småningom försvinna, säger Björn Stenberg på LFV:s presstjänst.

I stället vek askmolnet ner över Göteborg och luftrummet – och därmed också Landvetter – stängdes klockan 22.

Det beslutet ligger fast till torsdagsmorgonen. Men prognosen är osäker.

– Det här var inte alls det prognoserna sade förut, så vi måste närma oss de här tidpunkterna för att vi ska våga säga någonting.

Lugnare vulkan

Den svenske vulkanforskaren Erik Sturkell är över på Island för att observera vulkanen Eyafjallajökull. TT når honom precis när han färdas i bil förbi vulkanen.

– Härifrån vägen ser vi en vulkanplym med lite grått i. Det verkar mest vara vattenånga och nästan ingen aska i den. Just nu verkar vulkanen ha gått ner lite i aktivitet, säger han.

Att vulkanen inte längre spyr ut aska i samma mängd som tidigare bekräftas från flera håll.

– Det är helt klart mindre askbildning än vad det var för ett par dagar sedan. Nu, sedan några timmar tillbaka, är det också en liten minskning från våra seismografer, vilket tyder på en avmattning i vulkanen. Det är först nu vi ser en sådan minskning, säger Reynir Bödvarsson vid Seismologiska institutet i Uppsala.

– Därmed inte sagt att vi ser slutet, det vet vi inget om, tillägger han.

Annons

Tusentals strandsatta

Tusentals resenärer som strandsatts den senaste veckan har redan själva tagit sig hem, eller fått hjälp att ta sig hem, med flyg, bussar, tåg och bil. Fritidsresor räknar till exempel med att på torsdagen ha fört hem samtliga 4 500 strandsatta resenärer, och Ving sina 4 000. Även Solresors resenärer väntas ha kommit hem.

Men tusentals svenskar väntar fortfarande på att flyga hem.

Ann Gäre
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons