Annons
Nyheter

Askmolnet kvar – öde luftrum i Europa

Större delen av det europeiska luftrummet var på fredagen tomt och det fanns inga tecken på att aktiviteten hos den isländska vulkanen skulle avta. Möjligen kan den svenska flygtrafiken komma i gång igen någon gång under lördagen – men det såg mörkt ut.
Nyheter • Publicerad 16 april 2010
Foto: 

Stockholm. – Så länge vulkanen sprutar ut den här askan kommer det mer eller mindre att drabba Sverige, sade Elin Torstensson, meteorolog på SMHI, efter att den brittiska vädertjänsten lämnat en prognos för spridningen av askmolnet ur Eyjafjallajökull, som pekade på att vinden skulle vända och att större delen av Sverige under natten till lördagen skulle vara täckt av molnet. Det berodde i sin tur på att vindarna på hög höjd alltid blåser från väster, i regel över den skandinaviska halvön. Och nederbörd med aska skulle enligt SMHI kunna falla över mellersta Sverige under lördagen.

På fredagen upptäcktes aska i exempelvis Skottland, sydöstra England och så långt söderut som Exeter.

Annons

Inte sedan terrorattackerna den 11 september 2001 har det rått ett sådant flygkaos i världen, och inte sedan flygtrafikens barndom har det varit så tomt i delar av det europeiska luftrummet. Omkring 17 000 flygningar ställdes in i Europa under dagen, en siffra som kan jämföras med en normal dag då antalet flygningar ligger på 28 000, enligt Reuters och AFP.

Överlag verkade det finnas förståelse hos drabbade resenärer, även om ovissheten tog på krafterna.

Hans Ringertz från Stockholm fick sitt flyg med Air China från Peking till Stockholm, inställt men lyckades i stället komma ombord på ett SAS-plan till Köpenhamn.

– Men på halva vägen ungefär beslöt de sig för att det inte gick och började köra i en stor båge söder om askmolnet och landade i Warszawa.

Beskedet från flygbolaget SAS var på fredagen att inga flygningar till, från eller inom Danmark, Norge och Sverige kommer att avgå förrän tidigast klockan 13 på lördagen – och därmed inte sagt att flygningarna verkligen skulle komma i gång vid den tidpunkten. Allt hängde på luftfartsmyndigheternas nya överväganden.

Förutom de tusentals resenärer som drabbades i världen, har askmolnet också fått konsekvenser för internationella evenemang. På söndagen begravs sannolikt Polens president Lech Kaczynski, som omkom i en flygolycka förra helgen, och det var tal om att skjuta upp begravningen – men det motsatte sig Kaczynskis anhöriga. Men tillställningen lär därför bli mindre än planerat eftersom de många utländska dignitärerna, däribland USA:s president Barack Obama, knappast kan ta sig till Polen nu.

Molnet fick också konsekvenser för skadade amerikanska soldater i Afghanistan, då flygningar som normalt skulle gått till ett militärsjukhus i Tyskland i stället omdirigerades direkt hem till Washington.

Flygstoppet gladde dock taxichaufförerna vid Köpenhamns flygplats Kastrup, där affärerna blomstrade.

– Vi har redan haft körningar både till Stockholm och till Hamburg i Tyskland, sade en av chaufförerna.

På Island kunde de omkring 800 människor som bor runt glaciären återvända hem igen efter att ha evakuerats natten mot fredagen.

Annons

Men stämningen var stundtals uppgiven i vulkanens moderland:

– De jag träffar här säger "Först Icesave och sen detta, Europa kommer att hata oss", berättade svensken Jörgen Svidén som på fredagen befann sig – strandsatt– på Island.

Olof Broddesson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons