Annons
Nyheter

Asiens börser faller handlöst

De asiatiska börserna föll handlöst under morgonen, samtidigt som den schweiziska francen och guldpriset närmade sig rekordnoteringar. Viktiga index runt om i regionen föll mellan 4 och 9 procent.
Nyheter • Publicerad 9 augusti 2011
Börsen i Tokyo på tisdagsmorgonen.
Börsen i Tokyo på tisdagsmorgonen.Foto: 

De asiatiska börserna föll handlöst på tisdagen, samtidigt som schweiziska francen och guldpriset närmade sig rekordnoteringar till följd av oro för att de politiska ledarna inte ska klara av skuldkrisen i USA och Europa.

Viktiga index runt om i regionen föll mellan 4 och 9 procent, efter ras på över 6 procent på Wall Street på måndagen, då den första handeln ägde rum efter den historiska sänkningen av USA:s kreditbetyg.

Annons

Tokyobörsen föll över 4 procent under förmiddagshandeln.

Nikkei-index gick ned 4,4 procent och föll därmed under 9 000 punkter för första gången sedan mitten av mars. Topixindex föll 4,6 procent.

På Seoulbörsen i Sydkorea föll Kospi-index med 8,4 procent.

Finansminister Bakh Jae-Wan betonade behovet av globalt samarbete för att återställa förtroendet för marknaden runt om i världen.

– Inget enskilt land kan på ett adekvat sätt på egen hand hantera chocken på finansmarknaden, sade Bakh.

– Med tanke på att vi är en liten öppen ekonomi måste vi stärka det politiska samarbetet med andra länder.

I Australien föll börsen i den tidiga handeln med 4,5 procent.

Hongkongbörsens Hang Seng-index föll med 7,3 procent, medan Shanghai-börsens Kompositindex gick ned 2,3 procent.

Guldpriset steg under tisdagen till en ny rekordnivå på 1 742 dollar per uns.

Priset på amerikansk råolja backade i Asienhandeln med nära 6 procent, eller nästan 5 dollar, till 76,50 dollar per fat, det lägsta priset sedan september 2010.

Emma Svensson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons