Nyheter

Argentinare blir ny påve

Jorge Mario Bergoglio från Argentina har valts till ny påve. Han blir den förste påven i världshistorien som kommer från Latinamerika.
Nyheter • Publicerad 13 mars 2013
Foto: Gregorio Borgia

Bergoglios påvenamn blir Franciskus.

Namnet har inte tidigare burits av någon påve, men den helige Franciskus av Assisi som föddes på 1100-talet är en av kristenhetens mest kända gestalter, och en av de mest Kristuslika.

Strax efter klockan sju på kvällen steg jublet på Petersplatsen i Vatikanstaten. De förväntansfulla skarorna som väntat i dagar kunde se vit rök stiga från Sixtinska kapellet. Påvevalet var klart.

Tidigare har röken som stigit från skorstenen haft olika grå nyanser vilket skapar förvirring. I dag avslöjade Vatikanen i förväg att man för att se till att röken blev vit skulle använda en blandning av kaliumklorid, mjölksocker och harts från barrträd, skriver Reuters.

Den svarta rök som tidigare synts har färgats med kaliumperklorat, svavel och antracen, som även kan vara en komponent i tjära.

Sixtinska kapellet, där kardinalerna röstat, har två kaminer som delar skorsten. Den ena används för att bränna valsedlarna och den andra för att skapa den färgade röken.

Lina Campbell
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.