Annons
Nyheter

Advokat: Breivik är troligtvis galen

Allt tyder på att massmördaren Anders Behring Breivik är psykiskt sjuk, säger hans advokat Geir Lippestad vid en pressträff i Oslo. Han konstaterar också att Breivik talar om att det finns två terroristceller i Norge och flera utomlands.
Nyheter • Publicerad 26 juli 2011
Foto: 
Geir Lippestad.
Geir Lippestad.Foto: Emilio Morenatti

– Han berättar allt om vad han har gjort, men han berättar inget mer om cellerna, säger advokaten som uppger att Breivik samarbetar med polisen och att han sitter häktad i polishuset.

Advokat Lippestad säger att han inte vet var Breivik fick tag på polisuniformen eller om det verkligen handlade om en riktig uniform.

Annons

– Han anser att han befinner sig i krig, säger advokaten.

Advokat Lippestad har träffat Breivik tre gånger och mötena har varat i flera timmar.

– Jag kan inte beskriva honom, för han är inte som någon av oss, säger advokaten och konstaterar att gärningsmannen ska undersökas av läkare.

Advokaten var mycket förtegen om gärningsmannen och hans idéer och uppsåt. På många av frågorna svarade han att han helt enkelt inte visste eller att det var för tidigt att säga.

Han var dock tydlig med att Anders Behring Breivik är detaljerad i många beskrivningar men förtegen om annat, inte minst det som rör eventuella medhjälpare.

Ingen av dem som är aktiva i de påstådda cellerna har hjälpt Breivik, enligt honom själv sade advokaten.

Vid presskonferensen frågade reportrar om uppgiften i medier att Breivik förväntade sig att bli torterad i fängelse.

– Han har en bild av verkligheten som är mycket svår att förklara. Mycket ovanlig. Han väntade sig det, svarade advokaten om Breiviks uppfattning att tortyr förekommer i norska fängelser.

Breivik tror att han kommer att dödas och att detta kan ske till exempel vid den kommande rättegången, enligt advokaten.

Advokaten upprepade att Breivik tror att han är i krig och att han är "i sin bubbla".

Annons

Breiviks familj har inte, vad advokaten känner till, kontaktat honom för att träffa honom.

Gärningsmannen hålls isolerad och kommunicerar bara med polisen och sin försvarsadvokat.

Advokaten sade också att den huvudsakliga måltavlan för attackerna var Arbeiderpartiet, men att det bara var inledningen på ett större krig, som Breivik själv nu har startat.

– Det här är inledningen på ett krig. Det är vad han tror.

Många av frågorna rörde Breivik som person och de idéer och tankar han har.

– Jag kan inte beskriva honom. Han är inte som någon av oss så det är mycket svårt. Han kommer att undersökas medicinskt, sade advokaten till svar på de frågorna.

Allt tyder dock på att han är galen, sade advokaten och försökte kort förklara hur Breivik ser världen.

– Han är i krig. Resten av världen, särskilt väst, förstår inte hans sätt att se på saker. Om 60 år kommer vi att förstå.

Han bekräftade att gärningsmannen bett att få honom som sin försvarare. Polisen ringde upp honom och undrade om han ville ta uppdraget. Det var ett svårt beslut som tog många timmar att fatta, berättar han.

– Min första reaktion var att det är för svårt. Men när jag satte mig med min familj och vänner så pratade vi igenom det. Vi kom fram till att det är viktigt att hålla demokratin högt. Att säga nej till detta är att säga nej till demokrati, svarade han.

Annons

Han vet dock inte varför Breivik valt honom och säger att de inte har haft kontakt tidigare.

– Han kommer att få en rättvis rättegång. Det är mitt arbete att se till det.

Han ville inte säga om han mottagit några hot för sin roll som försvarare. Han framhöll i stället andra reaktioner hos norrmännen.

– Norrmän är kärleksfulla människor. De håller de demokratiska värdena högt. Rättssystemet är en del av det, sade han.

Lippestad beskrev Breivik som en mycket kall person, som hittills inte visat några tecken på empati.

– Nej. Han säger att han beklagar att han var tvungen att göra detta, men att han är i krig och att han var tvungen att göra det.

Hans extrema värderingar kom upp flera gånger.

– Han visar hat mot alla som har demokratiska värderingar. Alla som inte är extremister hatar han.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons