Annons
Nyheter

93 procent vill bli del av Ryssland

Vallokalsundersökningar visar att 93 procent av väljarna på Krim stöder ett samgående med Ryssland, enligt Reuters. EU anser att folkomröstningen är olaglig och kommer i morgon att besluta om sanktioner.
Nyheter • Publicerad 17 mars 2014

Dagens folkomröstning gällde om Krim ska ingå i en union med Ryssland eller förbli ukrainskt men återgå till konstitutionen från 1992, vilket innebär utökad självständighet och ett närmande till Ryssland?

Men folkomröstningen underkänns av omvärlden, och har orsakat en kris i östvästliga relationer som knappast setts sedan kalla kriget.

Annons

EU anser att folkomröstningen på Krim är olaglig och kommer i morgon att besluta om sanktioner. EU:s utrikesministrar kommer att utvärdera situationen och besluta om eventuella ytterligare åtgärder mot Moskva, rapporterar AFP.

Direktsända bilder från Simferopol visade en strid ström av väljare på väg mot valurnorna, i snöblandat regn. I kuststaden Sevastopol syntes ryska flaggor på bilar, bussar och hus. Staden, hemmahamn för ryska Svartahavsflottan, är hem för många rysktalande.

80-åriga Aleftina Limova sade att hon är född i Ryssland och vill bli rysk igen.

– Jag har inte sovit på hela natten. Jag har väntat på den här stunden, och allt går som jag vill, sade hon till AFP.

Enligt myndigheter på Krim fanns utländska valobservatörer på plats, trots att Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) avböjt en inbjudan eftersom den inte kommer från Ukrainas regering. Det handlar om 135 inofficiella observatörer från olika länder, enligt AFP.

Jens-Kristian Lütken, kommunpolitiker för Venstre i Köpenhamn, är på Krim på uppdrag av organisationen Europabevægelsen.

– På morgonen var jag vid en vallokal och situationen var annorlunda jämfört med andra val jag observerat. Runt vallokalen fanns soldater med scarfs runt ansiktet, så man inte kunde se varifrån de kom. Och på en ort med många tatarer var det knappast någon som röstade. Så helt klart bojkottar en del valet, sade han via telefon till TT.

Det var också problem med vallängderna; många var inaktuella och namn saknades, uppger Lütken.

På eftermiddagen stormade tusentals proryska demonstranter ukrainska myndigheter i Donetsk, och flera skadades när polisen upplöste protesterna. Demonstranterna krävde att gripna anhängare till Ryssland släpps.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och USA:s John Kerry kom överens om att försöka lösa konflikten genom konstitutionella reformer i Ukraina, uppgav ryska UD för Interfax. Men president Putin fortsatte att i telefon med Tysklands förbundskansler Angela Merkel upprepa att Ryssland respekterar folkomröstningens resultat. Merkel vill se större OSSE-närvaro i Ukraina.

Resultatet av folkomröstningen kommer att bekräftas under måndagen.

Lina Campbell
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons