Annons
Nyheter

32-åringen erkänner

Den 32-åring som misstänks ha dödat minst 93 människor på Utöya och i Oslo har erkänt dåden. "Han är inställd på att berätta inför rätten om motiven och varför han begått de handlingar som han har erkänt", säger hans advokat.
Nyheter • Publicerad 24 juli 2011
Foto: 
Foto: 

I polisförhör har 32-åringen sagt att han vill ändra det politiska Norge genom våld, rapporterar tidningen VG.

– Han har berättat att han åkte till Utöya för att ge Arbeiderpartiet en varning om att domedagen kunde komma om partiet inte ändrade sin politik, säger 32-åringens advokat Geir Lippestad till tidningen.

Annons

– Han ville skada partiet och rekryteringen så mycket som möjligt. Han kallar AP-folk för marxister, säger Lippestad.

På frågan om 32-åringen ångrar terrorangreppen svarar försvarsadvokaten efter att länge ha tänkt efter:

– Det är svårt att säga något om det.

Enligt Lippestad har hans klient sagt att han anser att det var avskyvärt att utföra morden men att "det i hans huvud var nödvändigt". Advokaten berättar att terrordåden hade planerats en lång tid och bekräftar att den misstänkte länge skrivit på det 1 500 sidor långa dokument som han skickat till flera personer.

– Han talar en del om manifestet i förhören och om varför han publicerade det.

På måndag hålls häktningsförhandlingar. Enligt advokaten hålls inga förhör på söndagen.

Det är 32-åringen själv som begärt att få Geir Lippestad som försvarare. Motiveringen var att han vid ett tillfälle arbetat i samma byggnad som advokaten.

Den norska polisen berättade på förmiddagens presskonferens att 67 personer har behandlats eller fortfarande ligger på sjukhus efter dödsskjutningarna på Utöya. När 32-åringen greps på Utöya efter massakern hade han slut på ammunition, skriver norska Verdens Gang.

Nio eller tio personer ligger svårt skadade på sjukhus i Oslo efter bombdådet i regeringskvarteret.

Polisen letar fortfarande efter saknade personer i de skadade byggnaderna i regeringskvarteret och ännu finns inga uppgifter om hur många som saknas. Sökandet efter kroppar på Utöya och i vattnet omkring pågår också fortfarande.

Annons

Vittnesförhör pågår med personer som befann sig på Utöya vid dödsskjutningarna.

Polisen har inte avfört tanken på att mannen kan ha haft en medhjälpare. På måndag hålls häktningsförhandlingar mot 32-åringen.

Polisen beskriver den misstänkte mannen som samarbetsvillig.

– Dialogen mellan försvaret och polisen är bra, sade polisens presstalesperson och framhöll att förhören samtidigt är komplicerade.

– Det är en lång process och ett svårt arbete för alla inblandade. Det kan få stora konsekvenser för honom vad gäller exempelvis straff och så.

Namnen över de dödade kommer enligt polisen att publiceras inom kort.

Enligt polisen greps den misstänkte massmördaren snabbare än vad som tidigare rapporterats. Det ska, enligt polisen, ha tagit en timme från det att larmet kom på fredagen, klockan 17.27, till dess att gärningsmannen greps, klockan 18.27.

"Vi kom så fort vi kunde". Det säger den norska polismästaren Sissel Hammer i ett pressmeddelande om polisens agerande efter larmet om skottlossning på Utöya.

Enligt tidigare rapporter greps mannen först efter nästan 1 timme och 45 minuter. Det har också cirkulerat uppgifter om att larmet om massakern kom redan vid 17-tiden.

"Jag har full förståelse för att de som upplevde skottlossningen och deras anhöriga tycker att det tog lång tid för polisen att komma. Jag ber om förståelse för att det tar tid att skicka ut en beväpnad insatsstyrka.", säger Sissel Hammer i uttalandet.

Ann Gäre
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons