Annons
Nyheter

22 barn döda i bussolycka i Alperna

28 personer, varav 22 barn, har dött i en bussolycka i Schweiz, rapporterar polisen i dag. Bussen kraschade mot en tunnelvägg när den var på väg tillbaka till Belgien med deltagare på en skidresa.
Nyheter • Publicerad 14 mars 2012
Foto: LAURENT GILLIERON

Bussen körde i en motorvägstunnel och var på väg från Val d'Anniviers, där barnen åkt skidor, mot Sion i Schweiz natten till onsdagen. Bussen var en av tre som en kristen grupp hyrt för skidresan, sade Belgiens utrikesdepartement. De flesta av barnen var 12 år.

De sammanlagt 52 passagerarna var från städerna Lommel, i nordöstra Belgien, och Heverlee utanför Louvain mitt i landet. Bussens två förare finns bland de omkomna, skriver AFP.

Annons

De skadade från olyckan får vård på fyra sjukhus i Valais.

Moderna bussar har blivit säkrare på senare år även om utvecklingen inte gått lika snabbt som för personbilar, säger Trafikverkets trafiksäkerhetschef Claes Tingvall. Lagen om att passagerarna ska vara bältade gäller över hela Europa, men det hänger mycket på föraren, påpekar han.

– Generellt är det nog sämre med användningen av bälten på kontinenten, men det handlar mycket om hur föraren och bussbolaget handskas med säkerheten. Det finns sådana som är noga med att upplysa passagerarna och de får upp användningen väldigt högt.

Att olyckan inträffade i en tunnel kan ha betydelse. Tunnlar är dock generellt inte farligare än vanliga vägar, enligt Claes Tingvall.

– Det händer färre olyckor i tunnlar än utanför, men konsekvenserna i en tunnel kan bli mycket allvarliga om det till exempel uppstår brand. Sedan är ju en tunnel väldigt hård. Kör du in i en tunnelvägg finns det risk för att hela sidan blir uppdragen. Blir det tvärstopp vid kollisionen finns det inte mycket säkerhet i en buss.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons