Annons
Nyheter

12 års fängelse för terrordömda

Rätten i Glostrup dömer de fyra männen, bosatta i Sverige, till 12 års fängelse. De döms för en planerad attack mot tidningen Jyllands-Posten 2010.
Nyheter • Publicerad 4 juni 2012

De fyra männen döms för att ha planerat en terrorattack mot Jyllands-Postens och Politikens gemensamma tidningshus vid Rådhusplatsen i Köpenhamn. Enligt åklagarna skulle männen storma in i byggnaden och försöka döda så många som möjligt av dem som fanns där.

Enligt danska säkerhetspolisen, PET, avvärjdes attacken dagen eller dagarna innan den skulle genomföras. Hos de misstänkta beslagtogs både vapen och ammunition och så kallade buntband, som männen tros skulle binda sina offer med.

Annons

Attacken skulle vara en hämnd för Jyllands-Postens publicering av de numera världsberömda så kallade Muhammedteckningarna.

– Saken skiljer sig från tidigare terrormål på en lång rad punkter. Den är mer allvarlig och bör bedömas strängare, säger åklagaren Gyrithe Ulrich.

– De åtalade var mycket nära att utföra terrorhandlingen. Det är inte bara tal om inledande förberedelser. Man är på väg mot målet med sina vapen, säger hon.

Sexton års fängelse är det längsta tidsbestämda straffet som enligt dansk lag går att utdöma.

Terrorexperten Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan säger att danska myndigheter vill statuera exempel genom stränga straff. Han konstaterar också att fallet lett till fördjupat samarbete mellan svensk och dansk säkerhetspolis, vilket är bra.

– Jag är inte förvånad över att de förklaras skyldiga. Det ligger ett gediget spaningsarbete bakom. När sedan dessutom en av de misstänkta vittnar mot sina kamrater så försvårar det ju inte för åklagarna, säger han.

I det stora hela tycker Magnus Ranstorp att det handlar om en grupp ganska klantiga terrorister.

– Rättegången har dock inte fått den uppmärksamhet som den förtjänat. Den har drunknat i Breivik-saken, säger han.

Louise Löfgren
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons