Annons
Nyheter

Att lyfta sig ur fattigdom

Bröd hölls symboliskt upp vid revolutionen i Egypten, när folket vann över en korrupt envåldshärskare.
Nyheter • Publicerad 17 februari 2011

”Jorden tillhandahåller tillräckligt för var mans behov, men inte för var mans girighet”, sa Mahatma Gandhi, indisk politiker (1869-1948).

Sedan Indien blev självständigt för sextio år sedan har dess befolkning tredubblats. Med 1,15 miljarder invånare ökar man med 18 miljoner per år och beräknas gå om Kina år 2030. 75 procent av Indiens befolkning lever på under två dollar per dag och nästan hälften av landets kvinnor är analfabeter.

Annons

Staten Kerala i södra Indien har lyckats minska spädbarnsdödligheten och öka medellivslängden tack vare nittioprocentig läskunnighet, fungerande matdistribution, nästan inget kastsystem och utbrett ägande av land. Kerala visar att befolkningstalet i sig kanske inte är det primära, utan att lyfta fler ur fattigdom.

Världens befolkning beräknas uppnå sju miljarder människor under 2011 enligt FN:s befolkningsfond. När Mahatma Gandi var ung var vi knappt två miljarder människor på jorden. 2000-talet startades med sex miljarder och FN uppskattar att vi år 2050 närmar oss tio miljarder. Hur många människor kan jorden livnära?

Världsmarknadspriserna på mat, framför allt vete, är nu rekordhöga. Orsaken till de höga priserna skylls på vädret med översvämningar, torka och andra väderrelaterade problem. Enligt FN:s klimatpanel, IPCC, visar tusentals vetenskapliga rapporter att klimatförändringarna är orsakade av människors utsläpp i naturen, framförallt koldioxid och andra växthusgaser.

I förra veckan varnade FN:s jordbruksorgan FAO för att den svåra torkan också kan komma att påverka människors tillgång till färskvatten. Egypten och Kina är hårt drabbade av både torka och rekordhöga vetepriser.

Torkan som drabbat Kinas Shangdongprovins, där de största vete­producenterna finns, beskrivs som den värsta på två hundra år. Kina är sedan länge till hälften självförsörjande på vete och risken är nu stor att landet måste öka sin import avsevärt, något som skulle driva upp de redan höga vetepriserna på världsmarknaden ännu mer.

Föräldrar i fattigdom ser barnen som både arbetskraft och pensionsförsäkring. Ju lägre utbildade kvinnor desto fler barn, och tvärtom. Folk i fattigdom, som trängs ihop i slumkvarter, eller som de värsta exemplen från Kairo; boende på kyrkogårdar, behöver inte få råd att minska nativiteten utan i stället hjälp att lyfta sig ur fattigdom och få värdiga livsvillkor.

Världsbanken bedömer att över en miljard människor i låginkomstländer år 2030 kommer att tillhöra den globala medelklassen. Det är en givetvis glädjande ökning från 400 miljoner år 2005. Men det blir tufft för planeten jorden när också de ska äta kött och köra bensindrivna bilar.

Vanja Berggren är lektor i folkhälsovetenskap vid Högskolan Kristianstad.

Mattias Karlsson
Vanja Berggren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons