Annons
Nyheter

Valrörelse ända in i kaklet

Bara timmar kvar – och in i det sista har partiledarna jobbat, delat ut valsedlar och röstat. "Alla röster räknas", underströk Åsa Romson (MP) och manade osäkra att gå på magkänslan. Vid 20 kommer de första mätningarna.
Nyheter • Publicerad 14 september 2014
Foto: 

Det var Stockholmsområdet som gällde för de åtta riksdagspartiernas ledare och S-ledaren Stefan Löfven var först ut. Redan vid halv tio kom han till Adolf Fredriks församlingshem för att rösta, påpassad av ett rejält medieuppbåd.

– Det är alltid högtidligt att rösta, konstaterade han.

Annons

– Vi gör det tidigt på dagen så vi vet att det är gjort.

Riktigt politikertätt blev det vid vallokalen i Östra Real. Där hoppade KD-ledaren Göran Hägglund in en stund för att agera valsedelsutdelare.

– Om min närvaro har betydelse? Betydelsen är nog marginell, men det är en trevlig tradition, säger han.

Senare dök även Centerpartiets ledare Annie Lööf upp vid Östra Real och hon fick sällskap av bland andra EU-parlamentarikerna Lars Adaktusson (KD) och Anna Maria Corazza Bildt (M) och hennes make, utrikesminister Carl Bildt (M).

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson tog med sig familjen när han skulle lägga sin röst i Stockholms stadshus.

– Det mest intressanta är att vi får behålla vågmästarställningen, och lade till att han känner sig "upprymd och förväntansfull".

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt delade ut valsedlar vid en skola i Kärrtorp.

– I samhällen där allt färre röstar fungerar också demokratin sämre och politiker slutar lyssna på människor.

Sjöstedt fick också en digital kram av en av sina huvudmotståndare, Centerledaren Annie Lööf. på Twitter skrev Lööf: "Stort tack Jonas för alla roliga, spänstiga, ideologiska debatter vi har haft denna valrörelse".

"Tack Annie. Det har varit ett nöje att möta dig. vi ses snart igen i debatten", svarade Sjöstedt.

Annons

Även FP-ledaren Jan Björklund betonade vikten av att utnyttja sin rösträtt.

– En demokrati bygger på att människor deltar, så det är viktigt att rösta, sade han i samband med att han delade ut valsedlar vid Norra Ängby skola i västra Stockholm, Björklunds lokala vallokal.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson röstade i en vallokal i Aspudden.

– Alla röster räknas. Man ska inte tro att det inte spelar någon roll. Den som inte har tid att sätta sig in i alla partiers förslag in i minsta detalj tycker jag ska följa magkänslan.

Statsminister Fredrik Reinfeldt röstade i Tibble Gymnasium i Täby.

– Vi vet att väljare är öppna och det är ett viktigt beslut de ska att fatta. Det handlar om fyra år, det handlar om vem som ska regera Sverige, sade Reinfeldt.

Tor Gasslander
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons