Annons
Nyheter

Valresultatet klart först om en vecka

Om ungefär en vecka kan det slutliga valresultatet för kommunfullmäktigevalet i Trelleborg vara färdigt. Då får man även besked om eventuella förändringar på grund av personröster.
Nyheter • Publicerad 16 september 2014
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

- På onsdag räknar vi de sena förtidsrösterna, säger Jonny Sjöstedt, valansvarig tjänsteman på Trelleborgs kommun. Det handlar om ungefär 250 röster.

Det kan också innebära en omfördelning av mandaten i den ena valkresten. Socialdemokraterna behöver bara 46 röster till för att sno det sista mandatet från Söderslättspartiet i första valkretsen, förutsatt att SÖS inte får fler röster. Det är osannolikt, men inte helt omöjligt.

Annons

Att SÖS tar det sista mandatet i valkretsen beror på de sju sista rösterna på partiet. Där ser man att varje röst kan ha betydelse.

Även i den andra valkresten är det SÖS som snuvar S på det sista mandatet. Där är dock skillnaden betydligt större och någon ändring är inte att vänta.

Liksom vid förra valet var det ett valdistrikt som drog ut väldigt sent på natten med räkningen.

- Det var Centrum-Söderslättsgymnasiet. Orsaken var helt enkelt att distriktet nog är för stort. Det tog tid att ordna med förtidsrösterna och sedan drog räkningen ut på tiden under natten. Till nästa val är min rekommendation att man delar distriktet i två, säger Jonny Sjöstedt.

Efter att alla röster, även från onsdagsräkningen, leverats in till länsstyrelsen är det där som den slutliga sammanräkningen görs. Då kontrolleras eventuellt ogiltiga röster ytterligare en gång bland annat. Länsstyrelsen startar med att räkna riksdagsvalet och tar sedan kommunalvalen i bokstavsordningen, för att avsluta med landstingsvalen, i Skåne regionvalet.

- Eftersom Trelleborg ligger sent i bokstavsordningen brukar det ta ungefär en vecka innan det slutliga resultatet för kommunalvalet här är klart säger Jonny Sjöstedt.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons