Annons
Nyheter

Turbulens inom KD leder till nytt avhopp

Kristdemokraten Kenth Sjövall lämnar sitt uppdrag som ledamot i kommunens utvecklingsbolag. Som skäl anger han den turbulens som varit i partiet den senaste tiden.
Nyheter • Publicerad 20 augusti 2014
Kenth Sjövall.
Kenth Sjövall.Foto: 

Kenth Sjövall tänker inte heller kandidera till någon post efter valet i höst, fast han står på plats åtta på partiets fullmäktigelista.

– Sedan en vecka tillbaka har jag bett vår ordförande Jan Jönsson att ta bort mig från listan, men fått beskedet att det är för sent, säger Kenth Sjövall.

Annons

TA skrev i lördags att Roland Hansson, mångårig politiker inom KD, lämnar sina politiska uppdrag med omedelbar verkan. Anledningen som han angav var att den lokala partiledningen inte tagit tag i påstådda olagligheter kopplade till en ledande KD-politiker i Trelleborg under tiden vederbörande var delägare i ett företag.

Nu följs alltså avhoppet av ännu ett. Kenth Sjövall är ordinarie ledamot i kommunens utvecklingsbolag men meddelade på tisdagen att han lämnar.

– Anledningen är all turbulens kring Kristdemokraterna. Jag känner mig inte tillfreds med den soppan som finns, säger Kenth Sjövall som skulle kunna tänka sig att fortsätta i utvecklingsbolaget, men i så fall som representant för näringslivet.

Samma dag kom även en avsägelse från Kenneth Nilsson (KD), ersättare i fritidsnämnden och på plats 23 inför valet i höst, in till kommunkansliet. Men det avhoppet har ingenting med turbulensen att göra, hävdar Kenneth Nilsson som hänvisar till privata skäl.

– Jag har inte varit närvarande i fritidsnämnden sedan i februari, säger han.

Även på andra håll i KD är det oroligt. Bo Appelgren, ersättare i samhällsbyggnadsnämnden, tänker sitta kvar på sitt uppdrag till årsskiftet. Däremot vill han inte sända närradio för partiet mer.

– Jag klarar inte av det så länge detta inte är uppklarat, säger Bo Appelgren som liksom Roland Hansson tycker att man borde utreda händelsen inom partiet.

– Ja, det är klart. Om man nu tycker att detta bara är rykten, så får man försöka ta reda på vad de består i och reda ut det, säger Bo Appelgren.

Jan Jönsson menar att det är tråkigt att Kenth Sjövall hoppar av men att det inte kom som någon större överraskning.

– Han flaggade för detta för flera veckor sedan. Då sa han att han skulle sitta mandatperioden ut, men har tydligen ändrat sig nu, säger han.

Annons

Det är flera inom partiet som tycker att man borde gå till botten med saken och klargöra vad som hänt, vad säger du om det?

– Det tycker jag också, men jag är ingen specialist på sådant.

Du kommer inte att ta några initiativ till det?

– Nej, vi får väl ha ett informationsmöte om detta i partiet, men jag tror inte det är någon större affär, det har nog skruvats upp lite.

Hur påverkar den här turbulensen partiet i valrörelsen?

– Det får väl visa sig efter den 14:e. Det är inget man skjuter upp raketer om, men det kan kanske också vara positivt, det vet man inte. Fast jag tror inte det, men man kan ju hoppas det.

Lisa Kron
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons