Annons
Nyheter

Skola och jobb i Alliansens manifest

Alliansens valmanifest innehåller reformer på 9,3 miljarder kronor för nästa år. Den största satsningen handlar om tioårig grundskola och ett lågstadielyft innehållande bland annat mindre klasser och fler lärare.
Nyheter • Publicerad 1 september 2014
Alliansens partiledare Göran Hägglund ( KD ) Annie Lööf ( C ) Jan Björklund ( FP ) och Fredrik Reinfeldt ( M ) inför presentationen av valmanifestet.
Alliansens partiledare Göran Hägglund ( KD ) Annie Lööf ( C ) Jan Björklund ( FP ) och Fredrik Reinfeldt ( M ) inför presentationen av valmanifestet.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

– Det här är tredje gången Alliansen presenterar ett gemensamt valmanifest. 95 procent av det första genomfördes. Man vet vad man fick. Av det andra är 98 procent genomfört eller påbörjat, säger statsminister Fredrik Reinfeldt på en pressträff om valmanifestet.

– Det är så Alliansen jobbar. Vi berättar vad vi vill göra och sen gör vi det.

Annons

– Blir Alliansen mindre än de rödgröna, så kommer vi att avgå. Här får ni alltså unika besked, säger Reinfeldt.

För 2016, 2017 och 2018 kostar reformerna 10,7, 12,4 respektive 13,3 miljarder kronor. Även under de här åren är det skolsatsningarna som kostar mest, liksom en samordnings- och tillgänglighetsmiljard i sjukvården.

FP-ledaren Jan Björklund framhåller att Alliansen ökat antalet jobb, sänkt skatterna för vanligt folk, men också byggt ut välfärden. Han räknar upp ökningen av antalet lärare, läkare och studenter.

– Där är vi väldigt unika i Europa. Nu vill vi gå vidare. Vi föreslår över 13 miljarder i reformer mot mandatperiodens slut. Mer än hälften av det går till skolan, säger Björklund.

Målsättningen för skolpolitiken är att Sverige ska ligga tio i topp inom tio år i Pisamätningarna, där vi nu ligger på 38:e plats.

– Då krävs det mer än vad som redan är gjort, säger Björklund och lyfter att lejonparten av satsningarna kommer på lågstadiet.

Mindre klasser, fler lärare, fler speciallärare och tioårig grundskola är de viktigaste förslagen.

Övergripande för kommande mandatperiod blir ansvar för ekonomin och de offentliga finanserna. Det blir inga skattehöjningar på arbete eller företag, säger Reinfeldt. Hur man står rustad i kris avgörs av hur man beter sig när man inte har kris, framhåller han.

– Det är nu det avgörs om vi bygger upp våra skyddsvallar när nästa kris kommer. Och tro mig, den kommer – det är frågan om när.

Målet är, enligt Reinfeldt, att fem miljoner ska jobba 2020. Det sker genom att fortsätta de reformer som är lagda, att arbetslinjen får fortsätta.

Annons

Till det tillkommer 50 000 fler jobb genom bland annat det Alliansen kallar Sverigebygget, som presenterades redan i Almedalen och som antas ge 20 000 fler jobb i byggsektorn.

– Det handlar om hur vi bygger ihop landet, säger C-ledaren Annie Lööf.

– Det handlar om en av de största gröna investeringarna i modern tid, säger Lööf, och framhåller att C fått igenom det mesta av sina förslag.

– Sverige ska fortsätta vara världsledande på miljö och klimat, säger hon.

Att bygga ut bostäder blir centralt, enligt statsministern. Detta kräver enligt honom marktillgång och förtätning av städer, kortare byggprocesser och att kostnaderna för att bygga sänks. Ett exempel på regeländringar är de gällande buller.

KD-ledaren Göran Hägglund lyfter boendegarantin för alla som fyllt 85 år.

– De ska själva kunna bestämma när de vill flytta in i ett trygghetsboende, säger han.

Han lyfter också fram att sjukvården är mycket bättre än vad folk tror, och att Sverige är det bästa landet att åldras i.

Annat från dagens pressträff:

Alliansen vill sänka kostnaderna för dem som skapar jobb. Det ska ske genom kraftigt sänkta sjuklönekostnader, genom förstärkt högkostnadsskydd, och genom att sänka arbetsgivaravgifterna för anställda under 23 år ned till 10,21 procent.

Annons

20 000 nya studentbostäder utlovas. Bristen på någonstans att bo är särskilt stor i Stockholm och därför prioriteras arbetet med en ny tunnelbanestation i universitetsområdet.

En satsning gäller ungas psykiska ohälsa. "Det finns stora brister, allt fler drabbas och vi är inte bra på att möta de är problemen", säger Hägglund.

Lärlingsutbildningen byggs ut, men det går trögt, enligt Björklund. Det finns 6 000 platser just nu på gymnasiet, men Alliansen vill ha fler, och föreslår lärlingslön.

Alliansen har också antagit FP-förslaget att dela pensionspoäng vid skilsmässa. Frågan ska utredas.

Alliansen vill fördubbla jämställdhetsbonusen för föräldraledigheten de två sista månaderna. Som mest ska man kunna få 19 000 kronor i bonus.

SFI, Svenska för invandrare, ska bli effektivare. Utbildningen läggs ned som specifik skolform och läggs i stället in i Komvux.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons