Annons
Nyheter

S öppnar för nytt samarbete i Skåne

Socialdemokraterna ser sig som vinnare i Region Skåne. Och öppnar samtidigt för samarbete med andra borgerliga partier.
Nyheter • Publicerad 15 september 2014
Henrik Fritzon anser att han ska axla ansvaret för Region Skåne, då S fick 32 procent i valet till regionen och blev största partiet.
Henrik Fritzon anser att han ska axla ansvaret för Region Skåne, då S fick 32 procent i valet till regionen och blev största partiet.Foto: Foto: Peter Åklundh

Det parlamentariska läget i Region Skåne kommer att bli svårt, då båda blocken saknar egen majoritet. Men Henrik Fritzon (S) såg sig tidigt på måndagsnatten som vinnare.

– Det är tydligt att väljarna har underkänt den sittande femklövern, det tycker vi är bra. Sedan är det oklart hur regionen ska styras. Men vi räknar med att kunna bilda en koalition som ska styra Region Skåne. Finns det ingen tydlig blockmajoritet, då krävs det någon blocköverskridande koalition.

Annons

Finns det något parti ni helst vill samarbeta med?

– Inget jag kan peka ut direkt. Men miljöpartiet är väl självklart mer intressant. Dem för vi diskussion med, det är ingen hemlighet. Sedan för vi det också med de borgerliga mittenpartierna för att se vilka som ligger närmast till hands.

Vad krävs för ett sådant samarbete?

– Då handlar det om grundfrågan, att sjukvården ska tillföras mer resurser.

Är ni beredda att ge avkall på egna frågor?

– Ja, det är klart. Har man inte egen majoritet så måste man komma överens med andra partier. Då kan man inte alltid få som man vill. Men just resursfrågan är den viktigaste.

Det betyder höjd skatt?

– Ja, det gör det. Vi måste komma överens med koalitionspartierna. Det kan ta några dagar eller veckor innan vi är färdiga. Men nya regionstyrelsen ska väljas i november, så det här kan få ta tid.

Ser du dig själv som ordförande i regionstyrelsen?

– Ja, det är det sannolika utfallet. Vi kommer att hitta stöd för att bilda styre, och vi tillsätter den posten. Det återstår dock en del arbete innan allt är klart.

Mikael Hallqvist
Clifford Johansen
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons