Annons
Nyheter

Politiker, glöm inte vilka ni talar till

På tisdagen arrangerades Söderslättsgymnasiet en valdebatt. Åtta partier var inbjudna och toppkandidater på plats.
Nyheter • Publicerad 3 september 2014
Lina Wedin Hansson (MP) betonade att hon var ensam kvinna på scenen. De övriga från vänster: Mathias Andersson (SD), Bertil Larsson (SÖS), Torbjörn Karlsson (S), moderator Johan van der Levin, moderator Roland Hagen, Ulf Bingsgård (M), Henrik Silfverstolpe, Patrik Holmberg (C) och Mats Svensson (KD).
Lina Wedin Hansson (MP) betonade att hon var ensam kvinna på scenen. De övriga från vänster: Mathias Andersson (SD), Bertil Larsson (SÖS), Torbjörn Karlsson (S), moderator Johan van der Levin, moderator Roland Hagen, Ulf Bingsgård (M), Henrik Silfverstolpe, Patrik Holmberg (C) och Mats Svensson (KD).Foto: 
Foto: 

De talade bland annat till förstagångsväljare och Trelleborgs yngsta vuxna befolkning. De tre elever jag pratade med när första timmen hade gått tyckte att debatten på det stora hela var bra.

- Det var en del svåra ord som alla kanske inte kan. Men annars var det helt okej, sa Sara Musicanti.

Annons

- De tog upp frågor för oss, men jag tycker Sverigedemokraterna var för aggressiva, sa Venera Zhigolli.

- Ungdomsarbetslöshet och lägenheter togs upp, det var bra. Jag tror dock inte alla förstod allt, sa Florentina Seremeti.

Jag kan inte riktigt hålla med. Framför de åtta politikerna i Rotundan på Parken satt det hundratals 17-19 åringar. Det är sällan debattdeltagare har en så homogen grupp att förhålla sig till. Men ändå pratades det så lite ungdomsfrågor.

Den mesta delen av tiden ägnade politikerna åt de allmänna frågorna om infrastruktur, bostadsbyggande och hur man ska stimulera näringslivet i Trelleborg.

Det finns undantag, ibland togs frågor upp som eleverna både kan ha intresse av och insyn i. Till exempel vill Mats Svensson (KD) införa idrott i skolan varje dag. Bertil Larsson (SÖS) vill satsa på lärarna. Lina Wedin Hansson (MP) vill ha bättre kollektivtrafik. Mathias Andersson (SD) tar upp bristen på ungdomsbostäder.

Men debatten låg samtidigt på en nivå som utesluter många av åhörarna. Efter en halvtimme säckade flertalet ihop i sina stolar och den första eleven gäspade. Fem minuter senare kom telefonerna upp från fickorna, ytterligare fem minuter senare lutade sig två elever mot varandra och somnade.

Samtidigt på scenen talade man om "särskilt stöd", ”skolinspektionen” och ”att tillhandahålla mark”. När Mats Svensson (KD) nämnde "rot och rut" utan att ens berätta att de är skatteavdrag blev han ombedd av en moderator att förklara sig.

Åtta politiker hade en unik chans att fånga in Trelleborgs yngsta väljare och få dem att förstå att valet påverkar deras egna liv. Denna chans hade man kunnat utnyttja mycket mer.

Det är tur att det finns elever som Sara Musicanti, Venera Zhigolli och Florentina Seremeti som är så pass samhällsintresserade att de ändå lyssnar.

Louise Löfgren
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons