Annons
Nyheter

Löfven: En kraftsamling för Sverige

Socialdemokraternas valmanifest innehåller förslag till en kostnad av över 40 miljarder. Mest går till infrastruktur, skola och jobb. "En kraftsamling för att Sverige ska hålla ihop", säger S-ledaren Stefan Löfven.
Nyheter • Publicerad 2 september 2014
S-ledaren Stefan Löfven presenterade Socialdemokraternas valmanifest.
S-ledaren Stefan Löfven presenterade Socialdemokraternas valmanifest.Foto: FANNI OLIN DAHL / TT

Sverige är ett bra land, men något håller på att gå sönder. Så inleder S sitt manifest. Det innehåller enligt partiet "skarpa reformer för 40 miljarder kronor", vilket kan jämföras med Allianspartiernas manifest som innehåller löften för 13 miljarder under kommande mandatperiod.

– Många märker att Sverige håller på att gå sönder, säger S-ledaren Löfven vid en pressträff på Grillska gymnasiet, en av de skolor som tog över elever som blev utan skola när John Bauer-koncernens friskolor gick i konkurs häromåret.

Annons

– Det här är första steget till ett framtidsprojekt för Sverige.

Löfven hävdar att alla de reformer som S presenterar är fullt finansierade, bland annat via höjda skatter för höginkomsttagare, banker och krogmoms.

De största posterna är satsningar på infrastruktur på fyra miljarder, 90-dagarsgarantin för unga arbetslösa, inklusive 32 000 traineeplatser, 6,2 miljarder och skol- och lärarsatsningar på 8,9 miljarder kronor.

– Vi kan höja kvaliteten i välfärden, säger Löfven.

Bland de tidigare presenterade vallöftena finns sänkt skatt för pensionärer. "Pensionärsskatten" ska tas bort helt för pensioner upp till 12 000 kronor i månaden. S uppger att när partiet nått sitt jobbmål om att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU 2020, då ska skatteklyftan mellan arbetsinkomster och pensioner tas bort helt.

– Arbetslösheten är högre än när den borgerliga regeringen tillträdde för åtta år sedan, och de långtidsarbetslösa är fler, säger Löfven.

Skolan är central i manifestet och där slås fast att lärare ska få högre löner och större frihet att utforma lektioner. Läxhjälp ska införas till alla och skolor och barn som behöver det mest ska få störst statligt stöd.

– Ju längre den här regeringen har suttit vid makten, desto mer har skolresultaten fallit, hävdar gruppledaren Mikael Damberg.

– Det ska inte vara möjligt att dra ner på personalen i friskolor för att casha hem vinst, fortsätter han och pratar om S vilja att införa mer kvalitetskrav för fristående skolor.

Partisekreteraren Carin Jämtin säger att ambitionen för bättre vård och minskade klyftor handlar om att satsa mer på en bra, fungerande välfärd. Hon hävdar att det är färre anställda nu än när den borgerliga regeringen tillträdde, om man ser till att befolkningen också har växt.

Annons

– Vinstjakten i välfärden skadar den. Riskkapitalister med kortsiktiga vinstintressen hör inte hemma i välfärden, säger Jämtin.

Stefan Löfven lovar också att S ska ta nästa steg för att göra föräldraförsäkringen mer jämställd så att framför allt papporna tar ut mer av föräldraledigheten. Det ska ske genom att en månad till i försäkringen reserveras för vardera föräldern, alltså ytterligare en så kallad pappamånad.

S-ledaren riktar också kritik mot regeringen:

– Nu har vi haft åtta år med en högerregering som har fått pröva sina idéer, med känt resultat, säger Stefan Löfven och är inte imponerad av gårdagens alliansmanifest:

– Det är tomt.

Socialdemokraternas finansiering av reformerna är känd sedan tidigare. Mest pengar, 21,5 miljarder kronor, får S in genom att höja den nedsatta arbetsgivaravgiften för unga, samt att slopa den halverade krogmomsen. Höjd skatt på höga inkomster beräknas ta in 1,8 miljarder kronor, en ny bankskatt ska ge fyra miljarder kronor. I finansieringen räknar partiet också med en ny vägslitageavgift som ska ge fyra miljarder kronor.

Därtill kommer besparingar och skattehöjningar, till exempel höjd tobaks- och alkoholskatt, på 13,3 miljarder som regering föreslagit och som S accepterar.

Annat ur manifestet:

S vill höja barnbidragen och studiebidragen till gymnasieelever med hundra kronor per barn under nästa mandatperiod. Underhållsstödet vill partiet höja med 50 kronor per barn.

S lovar också att höja taket i a-kassan så att den som tjänar 25 000 kronor i månaden får 80 procents ersättning och ersättningsnivån ska vara 80 procent under hela ersättningsperioden.

Annons

Valmanifestet lovar att ta bort "stupstocken" i sjukförsäkringen. "På sikt vill vi höja taket i sjukpenning tio prisbasbelopp och i ett första steg till åtta", skriver partiet. S vill också att ersättningen ska vara 80 procent under hela sjukdomsperioden.

Några nya besked i regeringsfrågan ges inte i manifestet. "Vi socialdemokrater tänker vidta de åtgärder som krävs och söka de allianser som är nödvändiga för att bryta arbetslösheten och få fler människor i arbete".

Inga nya besked ges heller om när S vill att överskottsmålet för de offentliga finanser om en procent av BNP ska vara nått.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons