Annons
Nyheter

Ingen egen majoritet i regionen

Strax efter midnatt var regionvalet långt ifrån avgjort. Men när två tredjedelar av de 757 valdistrikten var räknade, hade moderaterna backat rejält och låg på drygt 22 procent.
Nyheter • Publicerad 15 september 2014

Socialdemokraterna hade ökat något till omkring 32 procent, och Sverigedemokraterna hade ökat markant till 14,5 procent.

Överlag backade alliansen och de rödgröna gick framåt. Vad det innebär för eventuellt maktskifte inom Region Skåne är dock för tidigt att säga något om.

Annons

– Det vi kan se är att rikstrenden slår igenom även i regionvalet. Och jag kan konstatera att det blir inte enkelt att bilda någon majoritet i Region Skåne. Det finns ingen tydlig majoritet varken med S, V och Mp eller med femklövern, säger regionrådet Gilbert Tribo (FP) från Åhus.

Tidigare har femklövern haft en klar majoritet. Nu kommer SD att bli vågmästare mellan två block, och hur partierna ska hantera detta återstår att se.

– Vi har inte sett hela resultatet ännu, utan vi har kvar en del av våra starkare kretsar som inte är räknade. Men det verkar ha gått lite bättre för oss här än på riks, säger regionstyrelsens nuvarande ordförande Pia Kinhult (M).

Hur ser ni på ett fortsatt styre med femklövern?

– Det är svårt att uttala sig om. Just nu finns ingen klar majoritet, även om den gamla femklövern är försumbart större än de rödgröna. Så det beror på. Till att börja med måste vi få det sluträknat så vi vet vad som gäller.

Kan det bildas nya allianser, över blockgränserna?

– Det beror alldeles på hur läget ser ut. Men jag kan säga att vi är inte intresserade av att befatta oss med Sverigedemokraterna. Vad det betyder återstår att se.

Hur ser du på SD:s framgång i Region Skåne?

– Det är ett misslyckande för oss allihopa. Och det är inte det Skåne vi är överens om att vi vill se.

Vilket Skåne vill ni ha?

Annons

– Vi vill se ett mer öppet, tolerant och välkomnande Skåne.

– Varför det blivit så här, det vet jag inte. Jag är lite förvånad, jag har kampanjat och träffat hyggligt mycket människor. Det måste funnits många som inte sagt vad de tänkte. Det var inte det jag hörde i kampanjen.

Blir det någon lösning på majoritet under måndagen?

– Det vet jag inte. Först måste allt vara färdigräknat.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Clifford Johansen
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons