Annons
Nyheter

Fritzon räddade Juholt från tidigare avsättning

Skånepolitikern Heléne Fritzons roll när förra S-ledaren Håkan Juholt avgick sätts i strålkastarljudet i en ny bok som Aftonbladet tagit del av. Hon beskrivs som den enda partitoppen som stod upp för sin ordförande när resten av ledningen svek.
Nyheter • Publicerad 11 oktober 2014
Foto: 
Heléne Fritzon tar emot Håkan Juholt på Kristianstadsbesök 2011.
Heléne Fritzon tar emot Håkan Juholt på Kristianstadsbesök 2011.Foto: Annica Jönsson

Redan innan den kommer ut på Leopard förlag på måndag har ”Partiledaren som klev in i kylan” av Daniel Suhonen skakat om det politiska landskapet. Boken berättar nya uppgifter om S-topparnas svek, maktspel och sammansvärjningar inför förra partiledaren Håkan Juholts avgång.

Men en av dem som inte deltog i intrigerna var Heléne Fritzon från Kristianstad. Hon var en av dem som välkomnade valet av Juholt när han valdes till partiledare i mars 2011.

Annons

– Håkan är en ideolog och en mycket god talare. En trygg person som kan det politiska hantverket. Det innebär att vi kan få en god start på något nytt. Som vi har längtat och väntat på besked, sa hon då till Kristianstadsbladet.

Aftonbladet, som intervjuar författaren till ”Partiledaren som klev in i kylan” och publicerar ett utdrag ur boken, berättar hur partisekreteraren Carin Jämtin iscensatte ett kuppförsök för att bli av med Juholt. När partiledaren var på en avskild kursgård samlades mäktiga verkställande utskottet (VU) den 11 oktober 2011 på partihögkvarteret på Sveavägen i Stockholm i hemlighet bakom hans rygg för att planera hans avsättande.

Skånedistriktets ordförande Heléne Fritzon protesterade och var enligt boken den som vid tillfället räddade kvar Juholt.

– Var är Håkan. Vet han om att det här mötet äger rum, sa hon och invände att VU inte kan avsätta en partiledare som valts av kongressen utan att det endast är en majoritet av S-medlemmarna som har rätt att göra det.

Tre månader senare avgick Håkan Juholt. När Heléne Fritzon lämnade posten som ordförande för S-distriktet i Skåne och ledamot i verkställande utskottet 2013 avfärdade hon en fråga från oss om att det hade något med hennes stöd till Juholt att göra.

– Jag satt i vu i 12 år tillsammans med Göran Persson, Mona Sahlin och en kort tid med Håkan Juholt. Jag har varit med om glädjen att föra fram Stefan Löfven som partiledare. Det var en fantastisk tid i mitt politiska liv undantaget den här perioden som var väldigt turbulent. Kapitlet i boken som jag har läst bygger på interiörer från vu och det är omöjligt för mig att kommentera. Jag ska läsa den när den kommer ut men partiet har gått in i en ny fas. Vi är ett starkt parti som fokuserar på att regera landet, kommenterar Heléne Fritzon.

Kristianstadsbladet har sökt Håkan Juholt och författare Daniel Suhonen för kommentarer kring de nya uppgifterna som framkommer i boken.

Taner Caliskan
Jerker Hagman
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons