Annons
Nyheter

Catherine Persson mest kryssad i S

Nuvarande oppositionsrådet Catherine Persson som placerades på plats 10 på den socialdemokratiska listan till kommunfullmäktige personkryssades upp på första plats. Nu ser det ut att bli strid om en eventuell kommunalrådspost för S.
Nyheter • Publicerad 23 september 2014
Catherine Persson.
Catherine Persson.Foto: Anette Sjöstrand

Länsstyrelsen blev färdig med kontrollräkningen av rösterna och personkryssen i kommunalvalet i Trelleborg på tisdagen. Catherine Persson fick flest personkryss i båda valkretsarna i kommunen, men i den ena valkretsen var det en mycket jämn kamp med Torbjörn Karlsson som toppade valsedeln. Catherine Persson fick 302 personkryss i första valkretsen medan Torbjörn Karlsson fick 301. Sammanlagt i hela kommunen fick Catherine Persson 643 personkryss medan Torbjörn Karlsson fick 552. Båda klarade också gränsen på fem procent av rösterna i båda valkretsarna.

- Det är glädjande, säger Catherine Persson. Jag tackar för det förtroende som trelleborgarna har visat mig.

Annons

Om personkryssen får några konsekvenser när det gäller eventuella poster i kommunen vet man ännu inte.

- Det är ju medlemsmötet i partiet som utser till olika uppdrag, men det är naturligtvis viktigt att lyssna på väljarna om man inte ska förlora förtroendet för partiet, säger Catherine Persson.

Cilla Dahl Andersson är ordförande i den lokala S-organisationen, arbetarekommunen, i Trelleborg.

- Det är roligt att de båda har fått så stort förtroende, säger hon. Jag är mest förvånad över att Torbjörn Karlsson, som ju är ganska ny i kommunen, fått så många personkryss. Att Catherine Persson skulle få det var ganska väntat, hon har ju varit heltidspolitiker i kommunen i många år.

Cilla Dahl Andersson påpekar att ingen av kandidaterna i Trelleborg har bedrivit någon personvalskampanj.

- Vi har gått till val som ett parti. De olika posterna i kommunen fördelas sedan på vårt medlemsmöte i november, säger hon.

Både Catherine Persson och Torbjörn Karlsson hamnade dock långt efter kommunalrådet Ulf Bingsgård (M), som fick överlägset flest personkryss i kommunen, sammanlagt 913 kryss och ungefär 15,7 procent av rösterna på Moderaterna.

- Det är väldigt glädjande, säger Ulf Bingsgård. Trots den stora tillbakagången för partiet så verkar det som om jag och mitt ledarskap har fortsatt förtroende bland väljarna.

Ulf Bingsgård menar att personkryssen ger en del av förklaringen till Moderaternas stora tapp i Trelleborg.

- Det bekräftar tanken att det inte är på lokala grunder man valt att inte rösta på oss, utan att det är rikstrenden som slagit igenom här.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons