Annons
Nyheter

Arabiska kakor som symbol för integration

Kanelbullar intill arabiska dadelkakor med valnötter. Utbudet på det kafé som arrangerades i Klagstorp på valdagen var symboliskt. ”Vi är alla sorters människor i Klagstorp”, säger Magdalena Mononen.
Nyheter • Publicerad 14 september 2014
Zainab Ashammry och Gofran Okal hade bakat kakor som såldes på loppisen i Klagstorp. En av köparna var Inger Kronholm.
Zainab Ashammry och Gofran Okal hade bakat kakor som såldes på loppisen i Klagstorp. En av köparna var Inger Kronholm.Foto: 

När hon efter förra valet blev uppringd av en journalist för att svara på frågor om varför så många i Klagstorp röstar på SD reagerade hon starkt.

– Vi är några som är för integration och som vill ge en välkomnande varm bild av Klagstorp och inte bara att här röstar man på SD, säger hon.

Annons

Sedan förra valet har byn fått ett flyktingboende. Och när tankarna på att arrangera en gemensam byloppis på valdagen dök upp så kläckte hon och några andra i den informella föreningen Eldsjälarna i Klagstorp idén att låta de boende där baka kakor som de kunde sälja.

Flera nappade på idén, bland andra Gofran Okal som pratar lite svenska.

– Socker, ägg, mjölk och smör. Och ovanpå vanilj och choklad, säger hon och förklarar ingredienserna i de muffins som hon bakat.

Magdalena Mononen menar att det internationella kaféet i sig är en slags manifestation för att visa att alla är välkomna i Klagstorp.

– De som går och röstar kommer ju också hit.

Louise Löfgren
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons