Annons
Nyheter

126 nya jobb för unga i Trelleborg

Socialdemokraternas vallöfte är att satsa 2,8 miljarder kronor på traineejobb i omsorgen.
Nyheter • Publicerad 6 augusti 2014
Foto: 

- Det finns ett skriande behov av personal till omsorgen i Trelleborg, säger Marianne Pettersson (S), ledamot av socialnämnden och kandidat till riksdagen i höstens val.

Under de närmaste åren kommer drygt 200 anställda att lämna den kommunala omsorgen i Trelleborg, ungefär hälften på grund av pensionsavgångar.

Annons

- Samtidigt var det bara elva sökande till omvårdnadsprogrammet, säger Marianne Pettersson.

Torbjörn Karlsson är Socialdemokraternas förstanamn på listan till kommunalvalet. Han menar att en satsning på att skaffa arbeten till unga är väldigt viktig, inte minst i Trelleborg.

- Vi ser hur antalet unga mellan 18 och 24 år som är öppet arbetslösa eller i program med aktivitetsstöd ökar år från år, säger han.

2006 var det 226 unga i de kategorierna i Trelleborg, 2013 var antalet 592, mer än en fördubbling, enligt den statistik som Torbjörn Karlsson presenterar.

- Det här förslaget ger unga en chans att komma in i arbetslivet och en väg in till en utbildning till undersköterska och sedan kanske vidare, säger Torbjörn Karlsson.

Han framhåller också att det ger en chans för unga som gått ut gymnasiet att byta inriktning.

Marianne Pettersson menar också att de här jobben är ganska billiga för staten att finansiera.

- Varje jobb kostar 140 000 kronor per år, säger hon.

Hon påpekar också att det inte bara är kommunerna som kan vara med och dela på statsbidraget som S föreslår.

- Även privata vårdgivare kan få del av bidraget, säger hon.

Jonas Jakobsson
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons