Annons
Nyheter

"Vi stödjer inte kommunens småpåvar"

De borgerliga partierna måste öka sin långsiktiga ambition att sänka skatten för pensionärer. Det säger KD-ledaren Göran Hägglund, som anser att den skattelindring som görs 2012–2014 fullt ut bör kompensera de äldre för sänkt köpkraft och sänkta pensioner.
Nyheter • Publicerad 24 augusti 2010

I den pågående valrörelsen har Sveriges 1,8 miljoner pensionärer blivit en omsvärmad grupp. På den borgerliga sidan månar Kristdemokraterna om att framstå som pensionärernas bästa vän.

I helgen enades Göran Hägglund med de övriga alliansledarna om att sänka skatten på pensioner med ytterligare 2,5 miljarder kronor under 2011 och 2,3 miljarder 2012–2014 – helt i linje med de löften som moderatledaren Fredrik Reinfeldt gav i sitt sommartal i Stockholm för två veckor sedan. Sänkningen för nästa år blir lika stor som de rödgröna partierna föreslagit.

Annons

– Utan oss kristdemokrater hade inte sänkningen blivit så här stor. Reinfeldt sade tydligt i sitt sommartal att han lyssnat på mig, säger Göran Hägglund.

Du har tidigare sagt att det är orimligt att pensionärerna förlorar köpkraft när andra grupper får det bättre. Håller du fast vid det?

– Ja, det gör jag. Jag har haft som mål att 90 procent av alla pensionärer inte ska få mindre i plånboken till följd av sänkt pension. Nu garderar vi oss för nedgången. Under 2011 får nio av tio pensionärer oförändrad eller stärkt ekonomi.

Hur vill du i så fall skynda fortare än Reinfeldt?

– Alliansens överenskommelse gäller för 2011. Det är skarpa förslag. Det är angeläget att skatten sänks redan den 1 januari. Det som gäller åren där­efter är alliansens ambitioner. Men jag vill gå vidare. Jag vill få bort mer av skillnaderna i skatt mellan lön och pensioner.

Även om pensionärernas skatt sänks förblir skatten på lön lägre än på pension. Varför måste det vara så?

– För att ge fler männi­skor jobb. Både på kort och längre sikt ger jobbskatteavdraget goda effekter för att få fler människor i arbete. Det skapar en grund för en god ekonomi som lyfter pensionerna och skapar utrymme för sänkta skatter också för pensionärer.

Om jag vänder på frågan: Varför måste skatten på pension vara högre än på lön?

– Det har inget egenvärde. Men när vi har begränsade resurser måste vi satsa på det som skapar god ekonomi. Och jobbskatteavdraget har varit viktigare för att skapa jobb och stärka svensk ekonomi än någon annan åtgärd.

Du vill göra det obligatoriskt för kommunerna att erbjuda vårdnadsbidrag till småbarnsföräldrar. Nu ställs det förslaget utanför alliansens valmanifest. Går du ändå till val på vårdnadsbidrag?

Annons

– Klart jag gör. Dels vill ju väljarna veta var partierna står och vad vi vill göra. Dels måste vi ha förslag som kan genomföras om den ekonomiska utvecklingen blir bättre. Därför fortsätter jag att bilda opinion för vårdnadsbidrag. Där står vi kristdemokrater på kommuninvånarnas sida, för ökad valfrihet. Vi stödjer inte kommunernas småpåvar, politiker som tror sig veta bättre än föräldrarna vad som är bra för dem och deras barn.

I det välfärdspaket som alliansen lagt fram utlovas ytterligare 5,8 miljarder kronor till bland annat stärkt patientsäkerhet, bättre tandvård, permanent psykiatrisatsning och ökat självbestämmande i äldreboenden. Skapar inte era och oppositionens satsningar en överbuds­politik?

– Vi är noga med att inte göra mer än vi har täckning för ekonomiskt. Vi har finansiering för det vi föreslår. Vi har ett ökat tryck på sjukvården och ser brister i äldrevården. Överbud inträffar först om man utan finansiering försöker överträffa andra partier och partigrupperingar.

Finansminister Borg varnar för en ny finanskris. Vad händer i så fall med alla löften?

– Vi är tydliga med att ge hårda löften för 2011. För tiden därefter kan dramatiska händelser påverka. Går jorden under kan vi inte genomföra något av det vi lovat.

Du talar om ”verklighetens folk”. Är du en av dem?

– Det tycker jag. Det beskriver människor som ofta utsätts för det som politikerna beslutar – bra eller dåligt. Det är ett sätt för mig att beskriva dem som politikerna detaljstyr mer än vad som är önskvärt. Även i mitt parti finns ibland en tendens att styra för mycket över människor. Bäst är att överlämna mer beslut till människorna själva.

Du hånas ofta med ironier över ”verklighetens folk”. Hur känns det?

– Bra! Om jag säger något som går spårlöst förbi har jag sagt något ointressant. Det som leder till diskussion och rör upp känslor är spännande och träffar en nerv. Så ska det vara.

Rätta mig om jag har fel, men du sätter kultur­vänstern i motsats till ”verklighetens folk”. Vem vill styra detta folk?

Annons

– Dels kulturvänstern, men också vänsterpolitiker. De tar sig rätten att avgöra vad som är fel och dåligt. De skriver folk på näsan om hur de bör leva sina liv.

Vem tänker du på? Kan du ge något namn?

– Jag kan peka ut hela vänstersidan i politiken, exempelvis Mona Sahlin. Hon vet ju bättre än småbarnsföräldrarna själva hur de bör ordna sina liv.

Kan du ge mig något namn i kulturvänstern?

– Nej, det avstår jag ifrån. De spelar inte på samma arena som jag.

Varför är KD så svagt i Malmö?

– Det har varit många år av intern diskussion. Vi har haft svårt att skapa en stark lokal organisation. Nu känns det som att vi är på rätt väg. Vi har fått in energi och nya krafter, både i Malmö och i Skåne i övrigt. Det betyder jättemycket.

Du går till val på att utveckla rut och rot. Hur?

– En del gränsdragningar bör rättas till. Om du vill lägga klinkers i hallen får du skatteavdrag för arbetskostnaden. Men inte för plattor utanför din dörr. Det finns också avdragsskillnader mellan att få häcken klippt och ett träd beskuret. Systemet måste bli begripligare.

Bör det bli avdragsgillt att få hunden vallad?

Annons

– Nja, där är jag mer tveksam. Även om jag är redo att pröva varje ny tanke i politiken.

Här anar jag en konflikt med Maud Olofsson. Är det så?

– Nja, vitsen med rot och rut är att tränga undan en svart marknad och skapa en ny för tjänster. Jag har hittills inte hört talas om svarta hundvakter.

Bör svenska barn gå till skolavslutning i kyrkan?

– Det är en tradition som ibland kritiseras av dem som anser att det är kränkande för personer av annan religion än kristendomen. Men jag hör aldrig den kritiken från dem som påstås bli kränkta. Jag har personligen inget emot avslutningar i kyrkan eller att barnen sjunger ”Den blomstertid nu kommer”.

Hur ofta ber du till Gud?

– Flera gånger i veckan, men jag går inte så ofta i kyrkan.

Vilken procentsats för KD ber du om i dina böner?

– Sådant ber jag inte om. Det som är jobbigt för partiet måste medlemmarna hantera.

KD är minst i regeringen. Hur avspeglar det sig?

Annons

– Vi har färre ministrar. Men bland oss partiledare och i regeringens gemensamma samordningskansli är varje partis röst lika viktig. Om vi är enda parti som argumenterar för en viss sak vinner så klart tre över en. Till syvende och sist avgör dock styrkan i argumenten.

Kan du ge ett exempel på en fråga där KD övertygat M, FP och C?

– Fastighetsskatten är ett typexempel. Den avskaffades trots att det ursprungligen bara var vi kristdemokrater som förde saken på tal. Vårdnadsbidraget är ett annat exempel.

Är det inte så att KD blir överkörda desto oftare?

– Nej, den som påstår det bör ge exempel. Vi krist­demokrater har bockat av 90 procent av de löften vi gav i förra valet.

Vilket är det viktigaste vallöftet från 2006 som inte blivit uppfyllt?

– Frågan om en civil­kuragelag. Den frågan utreds nu, skyldigheten att ingripa när enskilda personer utsätts för brott eller kränkningar. Eftersom de andra allianspartierna gått med på att utreda frågan är vi en bit på väg att förverkliga förslaget.

Många ställer en och samma fråga om KD: Hur löst hänger du och ditt parti egentligen?

– Jag är inte ett dugg orolig för att vi inte klarar fyra­procentsspärren till riksdagen. Det gör vi. Vi brukar göra bra valrörelser. Vi har en starkare organisation än vad vår väljarandel motsvarar. Vi vinner mycket när partierna får presentera sig på jämbördiga villkor i en valrörelse. Vi gynnas av att intresset för politik ökar när valet närmar sig, något som också ökar intresset för Kristdemokraterna. Dessutom ligger vi väl till i opinionsmätningarna.

Att vara eller inte vara i riksdagen – kan det avgöra årets riksdagsval?

Annons

– Självklart är det så. Men det kan också avgöras av Centerns vara eller icke vara. Eller av om Vänsterpartiet klarar spärren. Det är viktigt hur det går för varje enskilt parti. Det blir avgörande för vilken regering som tar plats efter valet.

Vad tror du det står på tidningarnas löpsedlar dagen efter valet?

– Jag hoppas på ”Kristdemokraternas framgångar bäddade för alliansens seger”.

INTERNAL INTERNAL
Erik Magnusson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons