Annons
Nyheter

"Vi är alliansens företagsamma röst"

Maud Olofsson vill tvinga landets kommuner att låta de gamla välja hemtjänst och boende själva. Lagen om valfrihet ska bli obligatorisk. – Vi gör det här till vår viktigaste valfråga, säger hon i Sydsvenskans första partiledarintervju.
Nyheter • Publicerad 24 augusti 2010

Om ett par veckor lägger alliansen fram sitt gemensamma valmanifest. Ett löfte blir ökad valfrihet i äldre­omsorgen.

Centerpartiet driver hårt att alla landets kommuner ska tvingas införa en ”äldreomsorgspeng” som ger de gamla rätt att välja vem som ska leverera hemtjänst och särskilt boende – kommunen eller ett privat bolag.

Annons

De tre andra allianspartierna tycks vara med på noterna. Idag är lagen frivillig och långt ifrån alla kommuner har infört den.

– Alla gamla som behöver hjälp ska ha rätt välja själva, lovar Maud Olofsson.

Vi möter henne efter ett besök på Häggenäs sjukhem utanför Hörby, där hennes förslag mötts av jubel från ägare och personal.

Solen skiner, det blänker om Centerledarens chockrosa tofflor och hon sprudlar av självförtroende. Vilket är lite märkligt med tanke på den senaste tidens opinionssiffror. Väljarnas stöd för Centern är uselt, 4,7 procent i Sifos mätning häromdagen.

Hur är det att leda Europas rikaste parti?

– Det känns bara bra. Det är ett bevis på att vi är duktiga på att driva företag.

Centern fick in 1,8 miljarder till partikassan när ni sålde Centerpress. Ni har en fet valbudget och du skulle kunna fylla hela din badtunna i Högfors med pengar. Varför syns er rikedom inte i opinionssiffrorna?

– Det är ju inte så enkelt att mängden pengar avgör. Centerns styrka är att vi är många i rörelsen. Det gör att vi får framgång i valet.

Är inte Centern snarare ett före detta folkrörelseparti som försöker bli ett nyliberalt storstadsparti?

– Det är våra motståndares bild. Vi är ett folkrörelseparti med starka rötter som förmår modernisera.

Annons

Varför har ni inte ett enda mandat i Malmö?

– Vi har haft en långvarig nedgång. Då tappar man i de delar där partiets organisation är svagast. Där vi har starka lokala organisationer har vi lyckats behålla våra väljare.

Apropå den där badtunnan. Det blev ju aldrig något bad i Högfors för sex år sen. Vem av Reinfeldt, Hägglund och Leijonborg var det som inte ville hoppa i?

– Jag vet inte ... det var väl min idé att vi skulle bada. Den föll inte i så god jord. Men alla tror ju sig ändå ha sett att vi badat, så det räcker väl.

Tunnan blev en symbol för alliansens goda samarbete. Men under fyra år har Moderaterna vuxit och ni tre andra partier krympt. Är du rädd att bli uppslukad av Reinfeldt?

– Ju närmare valet vi kommer ...

Vi är redan nära valet ...

– Jo, men fortfarande är tjugo procent av väljarna osäkra. Historiskt sett har Centern gått upp i valrörelsen och Moderaterna gått ner. En förklaring till Centerns låga opinionssiffror är att vi har varit väldigt allianstrogna. Närmare valet kommer människor att fundera över vilken tyngdpunkt man vill ge alliansen. Vill man ha stark företagarpolitik eller stark miljöpolitik, då röstar man på Centern.

Centern samarbetade med Socialdemokraterna på 1990-talet. Du verkar nästan avsky sossar. Är det Göran Perssons eller Mona Sahlins fel?

– Göran Persson spelade ju en roll för vårt ställningstagande eftersom han så tydligt ville dominera i samarbetet. Han präglades av hela sossepartiet. Dom vill alltid dominera.

Annons

– Men poängen är att Centern ville ha en annan inriktning på politiken.

Hur vill du profilera Centern i valrörelsen 2010?

– Vi är alliansens företagsamma röst. Vi är den gröna rösten. Vi är landsbygdsrösten. Och vi är alliansens kvinnoröst.

Varför startas det fortfarande få företag i Sverige, trots att du varit näringsminister i fyra år?

– Därför att det finns en tradition av politik för storföretag. Präglat av långvarigt socialdemokratiskt maktinnehav. Att vända den trenden tar lite tid.

Vad är du mest nöjd med?

– Rutavdraget. Det är en jättebra reform. Fler kvinnor kan starta företag. Drygt elvatusen arbetslösa har fått jobb. Vanliga människor kan äntligen köpa tjänster och få vardagspusslet att gå ihop.

Om alliansen får behålla makten och jag ställer samma fråga om fyra år – vad svarar du då?

– Att vi fortsatt omställningen så att det går att kombinera aktivt entreprenörskap med miljöengagemang. Att vi infört supermiljöbilspremien och fått fram nästa generation miljö­vänliga bilar. Att vi höjt ambitionen när det gäller energieffektivisering. Och ökat svensk export av miljö­teknik.

När byggs Sveriges nästa kärnkraftverk?

Annons

– Det går inte att svara på. Vi har lyft frågan från politiken [genom alliansuppgörelsen att dagens tio reaktorer får ersättas med nya om kraftbolagen vill investera].

Är det rimligt att dumpa en så viktig fråga på marknaden? Bör inte politikerna ta ansvar?

– Jo, fast det vi har kommit överens om inom EU är att vi ska minska klimatutsläppen. Sen ska inte vi politiker avgöra vilka energislag vi ska använda. Vi sätter upp mål. Sen är det upp till företagen att bygga solpaneler och vindkraftverk.

Men om de bygger kärnkraftverk – blir du glad?

– Svårt att svara på. Ska vi klara att minska utsläppen, ja då kommer kärnkraften att finnas kvar som energikälla.

Du styr ändå ett parti som ledde nejkampanjen och profilerade sig på att Sverige ska klara sig med sol, vind och vatten. Tror du inte det är möjligt längre?

– Jag har kämpat i 35 år för ökad användning av det förnybara. Men jag har fått leva med kärnkraften i 35 år och jag kommer att få leva med den i 35 år till. Då är det min roll att se till att den är så säker som möjligt.

Varför vill du sälja delar av statliga Vattenfall?

– Jag vill ha intäkter så att vi kan starta bolaget Framtidsenergi. I dag har vi brist på riskkapital för miljöteknik. Sverige har en unik möjlighet att bli ett grönt föredöme i världen. Men då måste vi se till att de uppfinningar våra duktiga forskare tar fram kommer ut på marknaden.

Är det Vattenkrafts kolkraftverk i Tyskland och Polen som ska säljas?

Annons

– Man måste fråga sig: Är det ett statligt svenskt företags uppgift att äga kolkraft och kärnkraft i Tyskland? Jag tycker inte det är självklart. Men det är bolaget som ska bedöma vad man vill sälja.

Du som ägare kan väl tala om det för dem?

– Nej, så fungerar inte ägarstyrning. Vi säger: ”Ni ska ta ledningen i den gröna omställningen. Och ni ska förbättra lönsamheten i företaget.” Sen är det upp till styrelsen och företagsledningen att fatta beslut.

De rödgröna vill höja koldioxidskatten så att bensinskatten blir 49 öre? Vad blir alliansens svar?

– Skatteväxling. Vi höjer koldioxidskatten, men sänker andra skatter. Det är den stora skillnaden mot vänsterkartellen som bara vill ha röd skattehöjning.

Varför vill du luckra upp arbetsrätten?

– Väldigt många tar sig inte in på arbetsmarknaden. Två grupper är särskilt utsatta: ungdomar och invandrare. Arbetsrätten ger trygghet för dem som varit inne på arbetsmarknaden länge, inte för dem som står utanför. Därför vill Centern undanta företag med färre än tio anställda från las. Sen vill vi ha ett system med lägre ingångslöner för ungdomar. Det är bättre för dem att ha en fot inne på arbetsmarknaden än två utanför.

Moderaterna delar inte dina åsikter ...

– Nej, men vi är tre partier i regeringen som tycker ungefär lika.

Men ni tre är tillsammans bara hälften så stora som Moderaterna ...

Annons

– Fast det är inte så det fungerar när vi förhandlar. I en regering måste alla vara överens. Vi sitter inte och räknar mandat.

Så du menar att alla ni fyra partier har lika stort inflytande på regeringspolitiken?

– Ja, absolut!

Ni har ju ett inre kabinett där partiledarna avgör frågor där partierna inte kunnat enas. Beskriv hur det går till.

– Vi träffas på Fredriks rum, oftast före ett regeringsmöte. Där har vi en röst var. Fredriks väger inte tyngre än våra. Vi försöker lösa ärendena med stor re­spekt för varandra. Hemligheten med vårt samarbete är att alla ska känna sig som vinnare.

Shell har provborrat efter gas i Skåne. De rödgröna vill stoppa utvinning och ändra minerallagen så att kommunerna får veto.

– Konstigt att de inte ändrade lagen när de regerade!

Men många människor i Skåne tycker det är märkligt att ett oljebolag med ett enkelt tillstånd från Bergsstaten kan börja provborra ...

– Vi har som princip i Sverige att man ska få undersöka marken. Det har gjort att vi hittat tillgångar. Men för att börja utvinna är steget stort. Då krävs en ordentlig miljöprövning. Det finns redan ett starkt skydd i minerallagen.

Varför ska man skjuta vargar i Sverige?

Annons

– Om man ska ha en frisk vargstam måste man ha genetiskt friskt grundmaterial. Det har vi inte i Sverige i dag. Därför måste vi skjuta en del och plantera in andra med bättre genetiskt material.

Tyckte du att det sköttes snyggt? Tjugotusen jägare störtade ut i skogen efter några ynka vargar?

– Vad är problemet? Får de inte vara ute i skogen? En bra skogspromenad är väl inget fel.

INTERNAL INTERNAL
Olle Lönnaeus
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons