Annons
Nyheter

Var tredje bytte parti

En tredjedel av väljarna bytte parti jämfört med vad de röstade på i förra valet.
Nyheter • Publicerad 20 september 2010

Pensionärerna röstade på alliansen, medan de unga valde rödgrönt.

Om väljarna över 65 år fick bestämma skulle alliansen få majoritet med 53 procent mot 43 procent för de rödgröna. Det visar SVT:s vallokalsundersökning Valu.

Annons

Däremot går de bättre för de senare bland unga väljare under 25 år. Där får de rödgröna 51 procent mot alliansens 41 procent.

En förväntad prognos, enligt Tommy Möller, professor i statsvetenskap.

– Unga väljare brukar rösta mer på Vänsterpartiet och Miljöpartiet än den övriga gruppen.

Miljöpartiet får hela 16 procent och Vänsterpartiet får 9 procent bland förstagångsväljarna i Valu. Socialdemokraterna är största parti med 28 procent, medan Moderaterna får 23 procent.

Sverigedemokraterna har tagit väljare från alla partier, men mest från de två stora: Moderaterna och Socialdemokraterna.

Enligt Valu bytte 33 procent av väljarna parti i årets val jämfört med vad de röstade på i förra valet. 2006 var det 34 procent av väljarna som bytte parti jämfört med valet 2002.

Undersökningen grundar sig på svar från 11 800 väljare i 130 vallokaler över hela landet.

Anna Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons