Nyheter

Var sjunde politiker har lämnat uppdraget

Fler än var sjunde politiker som valdes till den här mandatperioden har hoppat av politiken. En av fem har hoppat av minst ett av sina uppdrag.
Nyheter • Publicerad 12 juli 2010
Claes Lindblom lämnade uppdraget som politiker för Socialdemokraterna.
Claes Lindblom lämnade uppdraget som politiker för Socialdemokraterna.Foto: Tomas Nyberg

Av de 260 ledamöter som hösten 2006 valdes in i kommunpolitiken har 40 lämnat helt. Ytterligare 15 har avsagt sig något av de uppdrag de då tilldelades i fullmäktige, kommunstyrelsen, revisionen eller de tolv facknämnderna.

Flest avhoppare har Socialdemokraterna, vilket också är naturligt eftersom de har överlägset flest ledamöter. 106 medlemmar fick politiska uppdrag 2006, 15 av dem är inte längre kvar.

– Det är ganska logiskt. Det rör sig i människors liv, och när man ställer upp på en lista för en mandatperiod så förbinder man sig i princip för fem år framåt, det är lång tid och det kan hända mycket på de åren, säger Catherine Persson (S), oppositionsråd i Trelleborgs kommun.

Enligt Catherine Persson hoppar de flesta av på grund av privata skäl. Man flyttar, får barn eller börjar ett nytt jobb som tar för mycket tid i anspråk. Men det kan också bero på bristande intresse eller att man inte får plats i den nämnd som man helst vill jobba i.

– Man kanske inte får det utrymme man vill ha, och såklart finns det säkert någon som lämnar på grund av det. Men de övervägande orsakerna är jobb, utbildning och familj, säger Catherine Persson.

Catherine Persson ser framför sig en generationsväxling i politiken som kan göra det svårare för alla partier att rekrytera personer till kommande mandatperiod. Men hon tycker själv att Socialdemokraterna är väl rustade, och att de kan fylla alla platser även om de infriar målsättningen och ökar med flera mandat i valet i höst. Om de vinner valet så blir det attraktivare att sitta i någon nämnd.

– Det borde vara roligare att bestämma än att vara i opposition, säger hon.

Moderaterna har målsättningen att dubblera antalet mandat från tio till 20 i höstens val. Och då krävs det betydligt fler förtroendevalda än de 47 som fick uppdrag för fyra år sedan. Men kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) är inte orolig.

– När vi ska fylla någon plats med ersättare så har vi fem-sex intresserade varje gång. Och många går med i partiet nu för att man räknar med att vi ska gå framåt i valet, säger han.

Att sex av 47 moderater hoppat av sedan 2006 tycker han är en ganska okej siffra.

– Jag tycker det är ungefär så många man kan vänta sig. Och det är inte bara negativt, det behövs en viss vitalisering också, säger kommunalrådet Ulf Bingsgård (M).

Ett parti som haft det kämpigt den här mandatperioden är Sverigedemokraterna. Eftersom valet 2006 gick betydligt bättre än väntat så har ett litet antal personer fått dela på många förtroendeuppdrag. Trots det har bara två av SD-ledamöterna som valdes 2006 lämnat politiken helt.

– Det har varit mycket jobb för vissa, men vi klagar inte eftersom vi kämpar för en god sak, säger Jan Larsson (SD) som själv har sju förtroendeuppdrag.

Förutom Skolpartiet är Sverigedemokraterna det parti som har flest andel ledamöter som lämnat något av sina uppdrag. Jan Larsson tycker att det är naturligt.

– Eftersom vissa suttit i flera nämnder som haft sammanträden samtidigt så har vissa tvingats gå ur en nämnd, eller bytt nämnd med någon annan. Men vi har alltid lyckats fylla upp platserna, det är huvudsaken, säger Jan Larsson.

Att partiet tvingats gå runt på få förtroendevalda kommer inte att inträffa nästa mandatperiod, tror Jan Larsson.

– Inför förra valet hade vi 11 personer på listan, nu har vi 35, säger han.

Anna Thulin
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.