Annons
Nyheter

Valet: Piska eller morot

Skåne är det län där minst andel män tar ut föräldraledighet. För att ändra på detta vill alliansen förenkla jämställdhetsbonusen. De rödgröna vill istället öka de reserverade pappa- och mammadagarna.
Nyheter • Publicerad 8 september 2010
”Han har lite högre lön, det har spelat roll till viss del, men det viktigaste skälet är att jag så gärna velat vara hemma”, säger Maria Troedsson. Linus Troedsson har varit pappaledig tio dagar med dottern Elvira.
”Han har lite högre lön, det har spelat roll till viss del, men det viktigaste skälet är att jag så gärna velat vara hemma”, säger Maria Troedsson. Linus Troedsson har varit pappaledig tio dagar med dottern Elvira.Foto: 

Allra sämst på att ta ut föräldrapenning i Skåne förra året var papporna i Klippan, Åstorp och Malmö där knappt 18 procent av papporna tog ut föräldrapenning förra året.

– Människor med svag anknytning till arbetsmarknaden tar inte ut föräldraledighet i lika stor utsträckning. Orter med hög arbetslöshet ligger ofta lågt i sådan här statistik, säger Lars Plantin, docent i socialt arbete på Malmö högskola och författare till boken ”Män, familjeliv och föräldraskap”.

Annons

I genomsnitt tog 20,2 procent av de skånska männen ut föräldrapenning. Snittet i riket var 22,3 procent.

De skånska männen har haft bottennoteringar för uttag av pappaledighet så långt som Försäkringskassans statistik sträcker sig, sedan 1999. Enligt Lars Plantin är ett av skälen svårigheten att nå ut med information på olika språk.

– Man har en hög andel invandrare i Skåne och det är många män som inte känner till att man kan vara föräldraledig, säger han.

Han tycker att det borde satsas mer på projekt riktade mot män som precis migrerat till Sverige och på information ute på arbetsplatserna.

Alliansens talesperson i familjefrågor Emma Henriksson (KD) är inne på samma linje. För att uppmuntra pappor att ta ut fler dagar vill alliansen arbeta med opinionsbildning, till exempel på arbetsplatser.

Dessutom vill de förenkla jämställdhetsbonusen. Än så länge har jämställdhetsbonusen inte fått önskad effekt. Enligt en utvärdering av Försäkringskassan i våras tog papporna ut lika många föräldradagar före som efter att bonusen införts. Det hoppas alliansen ska ändras genom att förenkla hanteringen. Bonusen ska betalas ut samtidigt som föräldra­penningen, istället för som i dag, året efter att bonusdagarna uppstått.

– Det gör det enklare för de par där ekonomin är en faktor, säger Emma Henriksson.

De rödgröna vill avskaffa jämställdhetsbonusen och istället knyta fler föräldradagar till respektive förälder.

I dag är två månader reserverade till vardera föräldern. Får Socialdemokraterna och Miljöpartiet som de vill så kommer en tredjedel av föräldradagarna att reserveras till re­spektive förälder. Vänsterpartiet vill att föräldradagarna ska delas exakt lika.

Men förändringarna kommer att göras med lång framförhållning.

Annons

– Förändringar kommer att gälla för barn som inte ens finns i magen ännu. Det är viktigt för föräldrarnas möjlighet att planera, säger Ylva Johansson (S), oppositionens talesperson i frågan.

Alliansen vill dock inte att fler föräldradagar ska reserveras åt vardera föräldern. Emma Henriksson påpekar att det finns familjer där den ena föräldern av olika skäl inte har möjlighet att plocka ut dagarna.

– Jag tycker inte att vi politiker har rätt att gå in och bestämma hur man ska dela. Varje familjs situ­ation är så unik och det måste vara upp till varje familj att bestämma hur man gör, säger Emma Henriksson (KD).

INTERNAL INTERNAL
Kajsa-Stina Kalin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons