Stillsamt och dystert efter nytt valfiasko
Alf Hansson, Sven Sandgren och Yvonne Svensson hjälps åt att städa efter en lång och motig valkampanj. Kartonger med valaffischer och plakat bärs ut och lastas i en bil för vidare färd mot återvinningscentralen. Intill dörröppningen till styrelserummet sitter förra utrikesministern Anna Lindh på ett porträtt och vakar över arbetet.
– Vi brukar ha det så fint här, men det har blivit lite stökigt efter valrörelsen, säger Yvonne Svensson och lyfter ut ännu en kartong med valmaterial.
Fast något kan man kanske få användning för. Valsedlarna till exempel.
– De som inte har namn på båda sidorna kan vi använda som anteckningsblock de närmaste fyra åren, skrattar Alf Hansson, som haft förtroendeuppdrag för Socialdemokraterna i Trelleborg sedan 1993.
Stämningen är lite dyster, men skratten är inte långt borta. De trogna partivännerna i S börjar bli vana vid nederlag efter att ha gjort sitt fjärde raka förlustval. Sedan 1994 har Socialdemokraterna minskat sina mandat i fullmäktige från 31 till 17.
– Visst känns det lite ledsamt. Vi tappade tio procentenheter förra valet och fem detta. Det är inte roligt, säger Alf Hansson.
Valarbetarna tycker ändå att de gjort vad de kunnat. Det har kampanjats och knackats dörr som aldrig förr. Fotarbetet har varit bättre än någonsin. Men kanske har inte väljarna varit tillräckligt intresserade av de frågor som Socialdemokraterna drivit.
– Tyvärr har plånboksfrågorna styrt det här valet, säger Sven Sandgren, aktiv i trelleborgspolitiken sedan 1970-talet.
Är det för lite solidaritet?
– Ja, det saknar vi nog lite grann. Många tar hellre skattelättnader än att välfärden består, säger Alf Hansson.
Långt därifrån når TA oppositionsrådet Catherine Persson på telefon just som hon ska starta bilen och åka iväg till en lunchträff. Dagen efter valet har hon bara hunnit med att göra en översiktlig analys av valfiaskot. Hon konstaterar att Socialdemokraterna tappat många röster i distrikt som normalt är stensäkra fästen. Fagerängen-Östra stranden till exempel, där S tappat 8,6 procentenheter.
– Jag har pratat med folk som sagt att de alltid röstat på oss och kryssat på mig, men som nu inte röstar på S eftersom vi vill bygga ut hamnen.
Andra områden där Socialdemokraterna tappar stort är i nybyggda, och med Trelleborgs mått exklusiva, områden. I Stavstensudde, Västra Tommarp och Gislövs läge har S inte många väljare.
Kan man säga att Socialdemokraterna bet sig själv i svansen när man byggde ut på det sättet?
– Kanske. Men samtidigt kan man tycka att även folk som har högre inkomster borde attraheras av en vettig fördelningspolitik.
Kanske är den stora nedgången för S i Trelleborg inget konstigt. Möjligen anpassar kommunen sig bara efter hur det ser ut i regionen. Catherine Persson är lite inne på det spåret.
– Det ökade välståndet vi ser i sydväst leder till blåare kommuner. Och hur attraherar vi människor med höga inkomster? Det blir vår utmaning nu.