Annons
Nyheter

Startskottet gick för röstandet

Medan en del är i valet och kvalet ända fram till den 19 september kan andra knappt bärga sig för att få lägga sina röster när förtidsröstandet börjar.
Nyheter • Publicerad 1 september 2010
Från och med 1 september går det att förtidsrösta.
Från och med 1 september går det att förtidsrösta.Foto: 

På onsdagsmorgonen gick startskottet för förtidsröstningen i årets val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige.

I Trelleborg finns en rad platser att välja på för den som vill rösta innan valdagen 19 september. På Smygehem, Smygehamn, Gröningen, Anderslöv, ICA Maxi, Willys AB, City Gross och Biblioteket, Trelleborg, finns möjlighet att rösta. Röstningslokalerna är öppna måndag - fredag kl. 14.00 - 18.00 och lördag 11.00 - 14.00.

Annons

Söndagen den 19 september är Biblioteket även öppet kl. 11.00 – 14.00.

I köpcentrumet Nordstan i Göteborg ville ett tiotal ungdomar från liberala ungdomsförbundet LUF vara först med att rösta i vallokalen där. Det innebar tolv timmar köande i sovsäckar. Först utomhus sedan tisdagskvällen och sedan inne i Nordstan efter att centrumet öppnat tidigt på onsdagsmorgonen.

Varför går ni inte och röstar som vanligt folk?

– Vi tycker att det är att visa det stora engagemang som vi känner. Kan man köa för att köpa en Iphone 4 så kan man köa för att få fyra år till med en alliansregering, sade Fredrika Åsenius.

Möjligheten att kunna rösta i förväg kom till i början av 1940-talet.

– Det var först som en service till de som var mobiliserade under kriget, berättar Vivan Nilsson, informationsansvarig på Valmyndigheten.

Sedan kom det att bli en mer allmän möjlighet.

– Men det tog inte fart förrän på 1970-talet.

Det går bra att rösta var som helst i landet, man är inte hänvisad till hemorten.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons