Annons
Nyheter

Sahlin har långt ifrån gett upp

Mona Sahlin anser att religiösa friskolor leder till segregation. Men till skillnad från Lars Ohly vill hon inte förbjuda dem.
Tre veckor före valet är Socialdemokraternas partiledare hårt pressad av usla opinionssiffror och intern kritik. Men hon har långt ifrån gett upp.
Nyheter • Publicerad 28 augusti 2010
”Jag vet att jag inte är en belastning”, säger Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin. Tre veckor före valet har hon långt ifrån gett upp kampen mot alliansen.
”Jag vet att jag inte är en belastning”, säger Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin. Tre veckor före valet har hon långt ifrån gett upp kampen mot alliansen.Foto: 

Hon har lett en svår förnyelse av partiet.

Hon har som första S-ledare bjudit in Miljöpartiet och Vänsterpartiet till en gemensam regering.

Annons

Hon – och delar av arbetarrörelsen – drömmer om att hon ska bli Sveriges första kvinnliga statsminister.

Men tre veckor före valet tyder mycket på att drömmen går i kras. Socialdemokraternas opinionssiffror är rekordlåga. Bara en femtedel av väljarna hyser förtroende för Sahlin. Och den borgerliga alliansen leder över hennes rödgröna block.

Medan den socialdemokratiska kampanjbussen rullar genom ett regnigt och blåsigt Skåne mot Helsingborg frågar jag hur hon tolkar det faktum att Socialdemokraterna hade fina opinionssiffror i tre år medan de höll en låg profil – ända tills valet närmade sig och de började lägga fram sin politik.

– Så är det alltid i en valrörelse. Det tajtar till sig på slutet. Moderaterna mobiliserade tidigt. Vi har fortfarande problem med mobiliseringen av våra väljare. Men de osäkra är så många att utgången av valet är oviss.

Förtroendemätningarna är ingen rolig läsning för dig. Har du stöd i partiet?

– Ja, det vet jag att jag har. I de där mätningarna frågar de vem folk har förtroende för som statsminister. Då är det klart att den som är statsminister alltid har högre förtroende. Det märkte Fredrik Reinfeldt när han mättes mot Göran Persson.

Du beskrivs i medier som en belastning för partiet. Hur hanterar du det?

– Jag vet att jag inte är en belastning. Jag vet att jag är en ledare som kom till i en tid när vi gjort ett historiskt dåligt val. Som har vågat bryta den kanske viktigaste självbilden för många socialdemokrater: Vi ska inte regera själva. Det har varit kontroversiellt. Och är det delvis fortfarande.

Du måste vara tuff för att orka?

– Men du ... hur länge har jag varit i politiken? Mer än trettio år. Hur mycket har jag inte varit med om? Hur många mätningar upp och ner? Det är inte det som driver mig. Jag tror på vår politik och vet vilket jobb jag har att göra.

Annons

Får du ta mer skit för att du är kvinna?

– Nej, det tror jag inte. Jag bevakas ibland väldigt annorlunda för att jag är kvinna än de män som finns i politiken. Men jag är en kontroversiell politiker.

Hur då?

– Det är väl bara att titta på vad jag gjort genom åren. Alla tuffa beslut som jag har fått bära fram.

Vad tänker du på?

– Allt från Estonia till lönestoppet [som minister i Ingvar Carlssons regering under 1990-talskrisen föreslog Sahlin ett lönestopp som fick LO att gå i taket].

Klassklyftorna i Sverige har ökat under regeringen Reinfeldt, påstår du. Var går dessa klyftor?

– Skattesänkningarna har ökat inkomstgapet mellan kvinnor och män. Ungdomar från tuffa miljöer som inte klarat gymnasiet får mindre möjlighet ta sig vidare i livet. Det är verkligen en social klyfta. Långtidsarbetslösheten har sannolikt aldrig varit så hög som i dag. Det om någonting skapar utanförskap. Fler barn växer upp med föräldrar som är arbetslösa på grund av regeringens beslut. Som har en a-kassa som de inte kan leva på. Som blivit utförsäkrade. Det är dem det handlar om.

Hade arbetslösheten varit lägre om de rödgröna regerat under krisen?

– Ja, det hade den varit. Anders Borgs heliga mantra är att sänka skatter. Vi vill skapa jobb genom att investera i Sveriges konkurrens- och tillväxtförmåga. Om vi hade haft mer bostadsbyggande, fler platser på högskolan och komvux så hade arbetslösheten varit lägre.

Annons

– Krisen är inte regeringens fel. Dom har hanterat den finansiellt mycket bra. Men det politiska valet man gjort hur arbetslösheten ska bekämpas har varit dåligt.

Ni påstår att alliansen vill sänka skatter för 100 miljarder och att det skulle leda till att hundra tusen poliser, sjuksköterskor och lärare måste bort från välfärdssektorn. Men de har ju faktiskt bara lovat 7,5 miljarder i sänkt skatt för pensionärer som ”skarpt löfte”?

– De olika allianspartierna har gått ut med vad de vill göra under mandatperioden. Det har vi summerat till 100 miljarder. Moderaterna vill ta ner skattetrycket i Sverige till ”genomsnittlig europeisk nivå”. Det betyder ungefär 100 miljarder kronor. Jag tycker man ska ta deras politiska ambitioner på allvar.

Har Reinfeldt och Borg en dold agenda?

– Jag tar det de säger på allvar. En M-ledd regering som vill att Sveriges skattetryck ska ner på europeisk nivå, det får konsekvenser för välfärden. Det här är ju en ideologisk diskussion, det handlar ju inte om att ljuga, utan stå upp för det samhälle man tror på.

Du och Reinfeldt är överens om att jobben är viktigast. Varför vill du då satsa 17,5 miljarder kronor på att sänka skatten för pensionärer?

– Regeringen vill sänka pensionärsskatten med 7,5 miljarder. Sen har de gjort till princip att skatteklyftan mot löntagare ska vara kvar. Men politik är också moral. Pension och jobb ska beskattas lika. Dessutom ger sänkt skatt på pension jobb genom att pensionärerna konsumerar mer. Det kallas att stimulera efterfrågan.

Varför är ungdomsarbetslösheten så hög i Sverige?

– En tredjedel av de unga arbetslösa har inte fullgjort gymnasieutbildningen. De kan sitta fast i Maud Olofssons garantiprogram och skriva hur många cv som helst, de får lik förbaskat inte jobb. De måste få hjälp. Inte genom att som regeringen gjort, halvera arbetsgivaravgiften för alla unga. Det är ett slöseri som bara McDonald’s tjänar på. Vi rödgröna vill istället ta bort arbetsgivaravgiften helt, men bara för de ungdomar som är arbetslösa.

Rangordna dina tre viktigaste jobbförslag?

Annons

– Nästa år blir det hundratusen fler jobb, utbildnings- och praktikplatser. Vi sänker arbetsgivaravgiften för småföretag. Och vi bygger bort bostadsbristen.

Varför vill du inte riva upp jobbskatteavdraget?

– Jag vill riva upp det för dem som har högst inkomster. Vi börjar avtrappningen vid 40 000 kronor i månaden. När man kommer upp i min och Reinfeldts lön ska det vara borta helt.

– Sen är politiken sådan att hur mycket man än vill kan man inte backa verkligheten. Däremot kan man bygga vidare på det vi har i dag och göra det rimligare.

Varför vill du avskaffa rutavdraget?

– Det kostar 1,5 miljard. Ibland måste man välja. Pengarna gör bättre nytta om man istället ger elever fler lärare än om man satsar dem i den del av tjänstesektorn som ändå växer så att det knakar.

Har du själv utnyttjat rut?

– Nej. Men inte av principiella skäl. Du vet att jag argumenterat stenhårt mot vissa i mitt parti som kallat det ”pigjobb”. Det här är viktiga jobb. Men det jag har kvar som är privat är mitt hem. Där är jag och min familj. Ingen annan.

Lars Ohly vill förbjuda religiösa friskolor. Vad säger du?

– Det vill inte jag.

Annons

Men leder inte religiösa friskolor till segregation?

– Jo, det gör de. Därför är det viktigt att själva undervisningen i religiösa skolor bygger på vetenskaplig grund. Vi måste hitta bättre redskap för att försäkra oss om det, så att skolor som inte håller måttet kan stängas.

Är det inte samhällets skyldighet, en del av religionsfriheten, att skydda små barn mot att bli påtvingade religion?

– Jo, därför får undervisningen inte bygga på tro, utan vetenskaplig grund. Men jag är säker på att ju mer öppenhet vi visar mot religion i alla skolor, till exempel genom att erbjuda bönemöjligheter, desto mer minskar behovet av religiösa friskolor.

Vill du att färre ska söka sig till de religiösa friskolorna?

– Ja, jag ser verkligen de här segregerande effekterna. Vi säger nej till religiösa vårdcentraler, det kravet finns i Stockholm ska du veta ...

Miljöpartiet vill återinföra friåret – får de med det i ert valmanifest?

– Nej, det rödgröna regeringsalternativet återinför inte friåret.

Peter Eriksson vill stänga en kärnkraftsreaktor nästa mandatperiod. Går det?

– Vi har en uppgörelse om att ta fram tillräckligt med förnybar el så det räcker för att klara jobb och tillväxt. Sen kan vi börja stänga reaktorer. Vi ska inte fastna i en ny årtalsexercis. Det är jag mycket bestämd på.

Annons

Flera LO-förbund vill som FP bygga nya kärnkraftverk ...

– De vill veta att en rödgrön regering ser till att det finns el så det räcker för vår tunga basindustri. Jag är övertygad om att Sverige är så modernt att vi kan göra den här omställningen.

Hur vill du hantera Sverigedemokraterna om de blir vågmästare?

– Jimmie Åkesson har ju lämnat bort vågmästarrollen. Han har sagt att han aldrig stödjer en regering som jag leder. Förhoppningsvis får vi en majoritetsregering. Annars ska den som leder det största blocket bilda regering. Om jag blir statsminister kommer jag aldrig att acceptera en hoppande majoritet där SD sitter med trumf. I det läget tar vi kontakt över blockgränsen, i första hand med Folkpartiet och Centern.

Emma Persson Hennig
Olle Lönnaeus
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons