Annons
Nyheter

S vill skapa spetspolis

Socialdemokraterna vill skapa en ny stor polisenhet, Reko, mot den grova brottsligheten.
Nyheter • Publicerad 17 augusti 2010

Den ska bestå av flera tusen personer och kunna slå till över hela landet.

– Vi kommer att få en mycket slagkraftig organisation, säger Thomas Bodström, partiets rättspolitiske talesman.

Annons

Han anser att det i dag finns tillräckligt många poliser och att de i stort har verktygen de behöver, till exempel buggning. Det som fattas, enligt Bodström, är en effektiv organisation mot den grövsta brottsligheten. Därför vill S slå samman Rikskriminalpolisen, Säpo och Ekobrottsmyndigheten till en nationell spetsorganisation med namnet Reko. På så sätt vill Bodström slippa dubbelarbete och revirstrider inom polisen. Han vill dock inte kalla det för ett svenskt FBI.

– Det leder tanken åt fel håll. I USA har man en helt annan brutalitet och sämre rättssäkerhet, säger Bodström.

Förslaget är ännu bara socialdemokratiskt och ingår i partiets rättspolitiska program "Hård mot de hårda - mjuk mot de mjuka".

Justitieminister Beatrice Ask (M) sågar förslaget och kallar det ogenomtänkt. Hon påpekar att de tre myndigheterna sysslar med mycket annat än att bara organiserad brottslighet. Hon efterlyser i stället besked om hur den gemensamma rödgröna rättspolitiken ska se ut.

– Vi har sett till att polisen fått bra verktyg. Bodströms problem är att V och MP säger nej till buggning och hemliga tvångsmedel, säger Ask.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons