Annons
Nyheter

Rösterna är färdigräknade

Mandatfördelningen är klar. Alliansen får 173 mandat och når inte majoritet, enligt Valmyndigheten.
Nyheter • Publicerad 23 september 2010

Nu är valet slutligen färdigräknat. Samtliga 6 063 valdistrikt är nu dubbelräknade och inrapporterade till Valmyndigheten, enligt hemsidan.

Alliansen får 173 mandat, de rödgröna 156 och Sverigedemokraterna 20 mandat, enligt Valmyndighetens sluträkning.

Annons

Alliansen hade behövt 175 mandat för att få majoritet i riksdagen.

När länsstyrelsen kontrollräknat samtliga röster sjönk antalet ogiltiga röster från 18 178 till 2 335, vilket är ungefär samma antal som vid 2006 års riksdagsval.

Procentuellt gick Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna framåt mest mellan det preliminära och slutliga resultatet, med ungefär 0,01 procent vardera. Centern och Folkpartiet tappade motsvarande lika mycket vardera, enligt Valmyndighetens valsimulator.

Samtidigt avslöjas sjabbel med valsedlar som kan vara avgörande. I Värmland har ett 50-tal röster klassats som ogiltiga på oklara grunder. När Arvika kommun lämnade in kommunens röster för kontrollräkning på länsstyrelsen i Karlstad, lämnades också en bunt lösa valsedlar som underkänts över, tillsammans med en lista med förklaringar till varför. Valansvariga Gith Nilsson är kritisk till en del av förklaringarna.

– Vissa av skälen var säkert korrekta men vissa blir jag fundersam över. Till exempel var ett av skälen att kuverten inte varit igenklistrade, det tycker inte jag räcker som skäl för att underkänna en valsedel.

Konsekvenserna kan bli stora eftersom ett mandat till alliansen hängde på ynka sju röster.

– Eftersom kommunen inte hade haft dem i urnan så kan vi inte ta med dem i valresultatet, vi är tvungna att underkänna dem för det är enbart röstsedlar som varit i urnan som kan räknas.

Vad som händer nu vet Gith Nilsson inte riktigt.

– Det finns en möjlighet att ompröva valet men då får man vända sig till Valprövningsnämnden.

Valprövningsnämnden kan upphäva ett val och förordna om omval om det begåtts fel som kan antas ha inverkat på valutgången. Den eller de som vill överklaga något i riksdagsvalet har tio dagar på sig att vända sig till nämnden.

Annons

Läs mer på Valmyndighetens hemsida.

Anna Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons