Annons
Nyheter

Piratpartiet satsar inte på lokalvalet

Piratpartiets lokalavdelning i Vellinge ställer inte upp med en egen lista i valet som planerat. Orsaken är att Anders Paulsson, 54, som leder avdelningen inte lyckats värva tillräckligt många kandidater.
Nyheter • Publicerad 9 augusti 2010

Centralt har Piratpartiet bestämt att bara ställa upp i kommuner där man kan besätta mellan tio och tolv procent av fullmäktigestolarna. Detta för att slippa stå med obesatta stolar som Sverigedemokraterna fick göra efter förra valet då de inte kunde fylla sina platser i många kommuner.

Därför har Paulsson förgäves försökt värva sex sju kandidater.

Annons

– Att det inte lyckas beror nog på att de flesta piratpartister är i åldrarna 18 till 25 år, säger han. De har fullt upp med studier, att bilda familj och göra sig en karriär.

– Dessutom tycker säkert många att Piratpartiet i första hand ska föra en rikspolitik. Att partiprogrammet inte är särskilt användbart i kommunala frågor, vilket det faktiskt är.

En av Anders Paulssons lokala käpphästar är det han kallar energimonopolet i Vellinge. En annan är flyktingfrågan.

– Vad gäller energipolitiken sitter de styrande i Vellinge helt i knät på tyska energijätten Eon samtidigt som de bannlyst vindkraft, säger han. På några års sikt när även bilarna drivs med el är det helt galet.

– Varför då inte hellre satsa på kommunala vindkraftverk ute i havet? Det skulle bryta monopolet. Och den dag vindmöllorna inte längre behövs är det ju bara att montera ner dem.

Som den internationalist i övrigt nymoderate Anders Paulsson tycker han är anser han att Vellinges flyktingpolitik varit förödande.

– De styrande har bara suttit passivt och vägrat inse att världen utanför faktiskt också har mycket gott att ge, säger han. Därför var det oerhört smart av Malmöpolitikerna att placera flyktingar i Vellinge.

Vad sker då om Anders Paulsson ändå röstas in i Vellinges fullmäktige?

– Skulle det hända är jag beredd att ställa upp och ta mitt ansvar, svarar han. Samtidigt kan jag tänka mig att ge en sådan plats till någon annan som kanske är lämpligare än jag.

Hittills har Fridhems gård i Räng som Anders Paulsson äger fungerat som ett litet högkvarter för piratpartister i Trelleborg, Ystad och Lund.De ställer nu alla upp i respektive i kommunalval.

Lund har tio kandidater, Trelleborg fem och Ystad sex.

INTERNAL INTERNAL
Claus Granath
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons