Annons
Nyheter

Moderaterna rasar i Vellinge

När sex av sjutton distrikt var räknade vid 23-tiden hade stämningen på Vellingemoderaternas valvaka sjunkit som en sten.
Samtidigt som det gått bra för partikamraterna i riksdagsvalet hade deras andel sjuknit från 67 till under 50 procent.
Nyheter • Publicerad 20 september 2010
Foto: 

– Det är bara att konstatera att vi så långt tappat rejält, konstaterade kommunalrådet Lars-Ingvar Ljungman. Nu är det bara att hoppas att vi behåller vår majoritet.

– Men att vi går från 67 procent till cirka 50 procent är naturligtvis inte alls bra.

Annons

Samtidigt jublade Nya listans talesman Rolf Erichs på sin valvaka i Falsterbo. Nya listan hade så långt tagit cirka tio procent av rösterna därmed sex fullmäktige stolar.

– So far så good som han sa som hoppade från 22:a våningen när han passerade 11:e, kommenterade Erichs framgången. Nu kanske vi äntligen kan få igång en levande debatt även i den här kommunen.

– Om siffrorna håller sig kommer Sverigedemokraterna in i fullmäktige med två mandat samtidigt som centern och Sverige pensionärers intresseparti åker ur.

Socialdemkraterna minskar från sex till fyra platser och kristdemokraterna ligger kvar på två mandat. Varken miljöpartiet eller Vänsterpartiet kommer in.

Just miljöpartisterna har av både kommunalrådet Lars-Ingvar Ljungman och M-nämndens ordförande Carina Larsson tillika moderaternas andra namn utpekats som ett hot.

Det var för övrigt Miljöpartiets med första namnet Angela Everbäck liksom veteranen Linus Wrethov med tre mandatperioder bakom sig i fullmäktige som redan vid 19-tiden startadew sin valvaka.

När resultatet av den första vallokalsundersökningen jublade alla. Nio procent tycker de är riktigt bra.

Men Angela Everbäck erkände utan omsvep att hon blir glad om de får tre mandat.

– Faktum är att vi överhuvudtaget inte ställde upp förra året, sa hon. Och som mest hade vi tre mandat 1988 då striden om väg 100 stod.

Några kilometer från Miljöpartiets valvaka på Wellingehus Syd samlades moderaterna i kommunhusets cafeteria.

Annons

Både Ljungman och Holm var till en början är glada över att det såg så bra ut på riksnivå.

Men efterhand sjönk som resultaten kom in dalade stämningen.

Tona Ishaq
Claus Granath
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons