Annons
Nyheter

Kvartett siktar på egen majoritet

Fyra partier i alliansen vill fortsätta styra tillsammans efter valet. Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet och Centern skrev under ett avtal om samarbete och hoppas få egen majoritet i fullmäktige.
Nyheter • Publicerad 9 augusti 2010
Ulf Bingsgård (M), Åke Svensson (KD), Bert Ekstrand (FP) och Patrik Holmberg (C) vill styra Trelleborgsskutan i fyra år till.
Ulf Bingsgård (M), Åke Svensson (KD), Bert Ekstrand (FP) och Patrik Holmberg (C) vill styra Trelleborgsskutan i fyra år till.Foto: 

Men så värst mycket konkret om vad partierna vill med samarbetet står inte i avtalet. Det är inte heller meningen.

– Vi vill inte gå ut med någon gemensam agenda. Man ska rösta på partier, inte på alliansen, säger kommunalrådet Ulf Bingsgård (M).

Annons

Bingsgård erkänner att det ligger taktik bakom. Om alliansen går ut med ett gemensamt manifest finns risken att Moderaterna, i egenskap av att vara det största partiet, får röster på bekostnad av allianskamraterna som då riskerar att ramla ur fullmäktige.

I dag består alliansen av sex partier, men två av dem, SPI och Miljöpartiet, finns alltså i nuläget inte med i samarbetet.

– Vi gjorde en förfrågan tidigt i år, och SPI var tydligt med att det är ett tvärpolitiskt parti som inte vill höra till varken den ena eller andra sidan, och att de vill avvakta till efter valet, säger Ulf Bingsgård fått samma besked från Miljöpartiet.

Åke Svensson (KD) menar att det kan vara en fördel att inte ha med SPI och Miljpartiet, och att Trelleborgsalliansen istället blir en spegelbild av alliansen på regeringsnivå.

– Det har varit svårt att fortplanta alliansens politik i regeringen till lokal nivå i Trelleborg eftersom vi haft två partier till med oss. Dessutom har vi inte haft egen majoritet, säger han.

Det hoppas allianspartierna få den här gången, utan SPI och MP. Tillsammans har M, KD, FP och C i dag 18 mandat tillsammans och behöver samla ihop ytterligare åtta för att lyckas med sin målsättning. Hälften kan tas från Sverigedemokraterna och hälften från Socialdemokraterna, tror Ulf Bingsgård.

– Sen har vi ju Skolpartiet, som inte ställer upp, och därmed finns ytterligare 600 röster att spela om, säger han.

Hur partierna ska vinna över väljarna är än så länge luddigt. I samarbetsavtalet håller sig partierna till allmänna löften som fortsatta satsningar på kvaliteten inom skolan, satsningar på nya bostadsområden och en utveckling av hamnen på trelleborgarnas villkor. Tanken är att partierna var för sig ska gå ut med egna mer konkreta manifest under valrörelsen.

En sak hoppas man dock vinna röster på. Att trelleborgarna ska uppskatta den förändring som skett sedan man bröt det socialdemokratiska styret för fyra år sedan.

– Vi tror att väljarna tycker att det hänt positiva saker i Trelleborg de senaste fyra åren och att en röst på någon av oss inte är bortkastad, säger Patrik Holmberg (C).

INTERNAL INTERNAL
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons