Annons
Nyheter

Kartan ritas om i rask takt

En opinionsundersökning är inget annat än just en undersökning. Ett valresultat är något helt annat.
Nyheter • Publicerad 20 september 2010
Foto: 

När det första valdistriktet i Trelleborg redovisades fyrtio minuter efter att vallokalerna stängde igår kväll visade resultatet på ett rejält uppsving för både Moderaterna och nybildade Söderslättspartiet, SSP. Och samtidigt ett rejält tapp för Sveriges Pensionärers Intresseparti och för Socialdemokraterna. Den bilden stod sig under hela kvällen.

I opinionsundersökningen som vi redovisade i slutet av augusti fick M 24 procent, i valet 31. SD fick 10,4 procent i undersökningen, 15 procent på valdagen. S fick drygt 37 procent i vår redovisning i augusti, sex procent mer än i valet skulle det visa sig. SPI tog hem nästan sex procent av rösterna enligt opinionsundersökningen, i verkligheten blev det två och tack och adjö från fullmäktige. Och SSP, Söderslättspartiet som knappt fick några röster alls i vår undersökning, kammade hem fem procent under valsöndagen. En undersökning är en undersökning, ett val är ett val.

Annons

Moderaterna är nu nästan lika stora som Socialdemokraterna i Trelleborg. I valet 2006 tappade S nio procent och nu fortsätter fallet med fem procent. Moderaterna gör en omvänd resa. Upp tre procent 2006 och ytterligare elva procent igår. Den lokala politiska kartan ritas om. Rejält. Och det går fort.

Vad innebär resultatet för Trelleborg? Trots moderaternas framgångar har den borgerliga fyrpartialliansen ingen egen majoritet i kommunfullmäktige. Får man med sig Miljöpartiet har de fem partierna tillsammans 25 av 51 mandat i fullmäktige. För att få ihop en majoritet behövs även stöd från Söderslättspartiet. Partiets ordförande Bertil Larsson har gjort klart att man inte kommer att ingå i en allians. Frågan är hur lockande det är med det inflytande partiet skulle få om man trots allt bestämde sig för att gå in i ett samarbete? Det får de närmaste veckorna utvisa.

INTERNAL INTERNAL
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons