Annons
Nyheter

Glömska bakom sent valresultat

Det var glömska som försenade valresultatet för kommunvalet i Trelleborg med över en timme.
Nyheter • Publicerad 20 september 2010

Ett av valdistrikten hade helt enkelt glömt att ringa in resultatet till länsstyrelsen.

– Vi fick ta fram resultatet här på Rådhuset centralt, sent på natten, säger Jonny Sjöstedt, kanslichef på Trelleborgs kommun.

Annons

På valkvällen lägger man ned de förhandsröster man fått in till distriktet i urnorna och efter det börjar räkningen. Först räknas riksdagsvalet, därefter kommunvalet och till sist landstingsvalet. När resultatet är klart ska det ringas in till länsstyrelsen medan de räknade röstsedlarna skickas till valnämnden i kommunen, som sedan ser till att de kommer in till länsstyrelsen för slutlig räkning.

Men vid detta val missade alltså ett av distrikten att ringa in resultatet till länsstyrelsen.

– Vi var upptagna med att räkna landstingstingsvalet och märkte inte förrän sent att det fattades ett distrikt i kommunvalet, säger Jonny Sjöstedt.

Den sista valkretsen rapporterades på det sättet inte förrän efter klockan ett på valnatten.

– Men det var ganska sent för övrigt också. De många förhandsrösterna gjorde att räkningen tog längre tid än vid tidigare val, säger Jonny Sjöstedt.

Anna Thulin
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons