Nyheter

Äldre får rösta via kommunbud

Det blir ingen röstning på särskilda boenden och på häktet i Trelleborg i år. Istället får de som inte kan ta sig till vallokalen rösta genom bud som kommunen står till tjänst med.
Nyheter • Publicerad 27 juli 2010
Cecilia Widerberg och Ulla Larsson tog emot valkuvertet när Magnus Malmberg röstade på Söderslättsgymnasiet i valet 2006.
Cecilia Widerberg och Ulla Larsson tog emot valkuvertet när Magnus Malmberg röstade på Söderslättsgymnasiet i valet 2006.Foto: 

– Tidigare har man kunnat rösta genom särskild röstmottagning söndagen före valet på sjukhus, särskilda boenden och på häktet här i Trelleborg, säger Aino Friman, chefssekreterare på kommunens kansli. Men i årets val blir det genom kommunala bud istället.

Vid tidigare val var det två röstmottagare som satt på varje ställe i två timmar så att folk kunde rösta. Men gensvaret var inte så stort.

– Det har varit få som utnyttjat möjligheten att rösta söndagen före valet, säger Aino Friman.

Så den som inte själv orkar eller kan gå och rösta och inte kan få hjälp av någon anhörig eller vårdare har i år möjligheten att få hjälp av ett kommunalt bud. Även den som sitter på häkte kan få hjälp av bud.

Det går till så att man ringer kommunens växel, talar om att man vill ha hjälp och lämnar telefonnummer, namn och adress. Sedan blir man uppringd så att en tid kan avtalas. Röstkort och legitimation måste man ha till hands när budet kommer. Röstningen genom bud kan ske från 1 till 17 september under kontorstid.

Samtidigt bjuder valnämnden i Trelleborg in till utbildning för röstmottagarna som ska arbeta på valdagen 19 september. Utbildningen sker 25 och 26 augusti. Arbetstiden är från 07.45 tills stängningsdags klockan 20 och fram tills alla röster är räknade.

Anna Thulin
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.