Annons
Nyheter

Utbrott stänger isländskt luftrum

Delar av det isländska luftrummet stängs på grund av vulkanutbrottet, meddelar myndigheterna enligt AFP. Isländska vulkanen Grimsvötn, som ligger under isen i Europas största glaciär Vatnajökull, har fått ett utbrott.
Nyheter • Publicerad 22 maj 2011
Molnet.
Molnet.Foto: 

Den isländska vulkanen Grimsvötn har fått ett utbrott. Delar av det isländska luftrummet har därför stängts. Flyg till och från Island har försenats eller ställts in.

Grimsvötn ligger under isen i Europas största glaciär Vatnajökull. Askmolnet från utbrottet har nått två mil upp i luften och kan ses från huvudstaden Reykjavik.

Annons

I Sverige har en flygning till Island ställts in, ett plan från Iceland Air som skulle ha kommit från Reykjavik och landat på Arlanda flygplats klockan 21.20 på söndagen för att sedan gå tillbaka till Reykjavik klockan 22.20. På Kastrup är det också förseningar och inställda från och plan till Reykjavik.

- Vi håller kontakt med Luftfartsverket som har ansvaret för luftrummet. Vi håller även kontakt med Keflavik på Island. Flygbranschen är på tå och har tät kontakt, säger Susanne Rundström, pressjour på statliga flygplatsbolaget Swedavia.

Ett möte hålls i eftermiddag med olika instanser inom flygväsendet.

- Varje utbrott kan pågå rätt så länge, eller bli ganska kortvarigt - det är väldigt svårt att förutse. Men om det håller sig på den här nivån i flera dagar kan det bli problematiskt om vindarna blåser mot Europa, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet.

I april i fjol lamslogs flygtrafiken i över Europa i en vecka på grund av askmolnet från utbrottet från den isländska vulkanen Eyjafjallajökull.

Enligt isländska tidningen Visirs nätupplaga ska munskydd och skyddsglasögon delas ut till de närboende runt vulkanen.

Grimsvötn hade senast ett utbrott 2004. Vid vulkanens utbrott 1998 trasade smältvatten från glaciären sönder vägar och rev med sig broar på sin väg mot havet.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons