Annons
Nyheter

Tyst minut hedrade offren i Japan

Prick klockan 14.46 lokal tid stannade Japan upp för att hedra de närmare 20 000 som dog i katastrofen för exakt ett år sedan.
Nyheter • Publicerad 11 mars 2012
Foto: 

På Nationalteatern i Tokyo hölls en ceremoni där kejsarparet, klädda i svart, deltog.

Direktsända bilder visade hur scenen var fylld av vita blommor med den japanska flaggan placerad högt. När klockan blev 14.46 sänkte sig lade sig tystnaden över rummet och deltagarna böjde sina huvuden.

Annons

Även i nordöstra Japan samlades tårögda familjer i städer och byar i för att hedra de omkomna. Det var där som katastrofen drabbade värst när de enorma tsunamivågorna svepte in över land och förstörde allt i sin väg.

I staden Ishinomaki besökte allvarliga människor gravar där deras nära och kära vilar.

– Min hustru spolades bort av tsunamin. . .  Jag är ledsen. Jag har ingen att tala med längre. . .  ingen jag kan diskutera med, säger Keishitsu Ito som kom med blommor för att hedra sin bortgångna livskamrat.

Solen bröt fram genom molnen samtidigt som Ishinomakibor manifesterade i en gemensam och tyst vandring genom gatorna för att minnas de döda. Staden var en av de värst drabbade; omkring en femtedel av katastrofens offer skördades här.

Till Okuma, nära det havererade kärnkraftverket i Fukushima, kom många busslaster med människor som tvingats fly området. Tv-bilder visade anhöriga i full skyddsmunderingen hålla en ceremoni för alla som de förlorat. En gammal kvinna vars barnbarn fortfarande är försvunnet lade blommor på ett provisoriskt altare.

– Jag vill att min barnbarn ska hittas, säger hon till reportrar.

Samtidigt pågick en demonstration utanför energijätten Tepcos huvudkontor i Tokyo.

– Stoppa alla reaktorer nu, skanderade de protesterande i kör.

Jordbävnings- och tsunamikatastrofen förvärrades av härdsmältor i tre reaktorer i det Tepco-ägda Fukushima Daichii-verket. Tiotusentals människor tvingades fly från sina hem när radioaktivt nedfall spyddes ut i omgivningen.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons