Nyheter
Den grekiska folkomröstningen är nu definitivt avvärjd. En tillfällig tröst för G20-ledarna i Cannes, som kämpar vidare med eurokrisens härjningar.
Nyheter • Publicerad 4 november 2011
Italiens premiärminister Silvio Berlusconi, till höger, och Italiens finansminister Giulio Tremonti pratar under deras presskonferans vid G 20 mötet i Cannes.
Italiens premiärminister Silvio Berlusconi, till höger, och Italiens finansminister Giulio Tremonti pratar under deras presskonferans vid G 20 mötet i Cannes.Foto: Michel Euler

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi har haft tuffa dagar i Cannes på franska Rivieran. På fredagen fick han gå med på att varje kvartal låta inspektörer från Internationella valutafonden kontrollera att han genomför de åtgärder han utlovat. Och redan nästa vecka skickar EU-kommissionen folk till Rom.

Marknadens förtroende för den italienska ekonomin är på upphällningen, vilket syns i skyhöga räntor som drar upp notan för statsskulden, den högsta i eurozonen efter Grekland. IMF erbjöd Italien lån i Cannes, men Berlusconi tackade nej innan han hastade hem för att ta itu med avgångskrav och andra inrikespolitiska problem.

Läxades upp

Krisen i Grekland och eurozonen har helt dominerat agendan för G20-mötet med ledare för världens 20 tyngsta ekonomier. Mini-eurotoppmöten har hållits i kulisserna och Greklands premiärminister kallades in och läxades upp efter noter.

– Alla nödvändiga bitar finns på plats för att klara ut eurokrisen, sade USA:s president Barack Obama på sin avslutande presskonferens.

Nu gäller det bara att få det genomfört, konstaterade han, och nämnde Grekland, rekapitaliseringen av banker och att stärka krisfonden EFSF, som ska fungera som brandvägg mellan Grekland och andra krisländer.

Viktigt för alla

Man kan undra om exempelvis Sydkoreas och Sydafrikas presidenter tycker att två dagars diskussioner om grekisk inrikespolitik och italienska sparprogram varit väl använd tid, men Obama har varit en aktiv part i samtalen.

– Vi har alla ett enormt intresse av att Europa lyckas och vi drabbas alla om det inte finns någon tillväxt i Europa, sade han.

Euroländerna försöker få länder utanför EU att ställa upp med pengar nu när olika brandväggar konstrueras. Ett resultat av G20-mötet är att IMF:s resurser ska förstärkas. Inom IMF ska det även skapas en särskild fond, som ska vara ett komplement till det som euroländerna samtidigt filar på.

Hämtar andan

Fredagens besked om att folkomröstningen i Grekland om det senaste räddningspaketet definitivt ställts in mottogs med tacksamhet i Cannes. Men framåt midnatt kommer oroliga blickar återigen att vändas mot Aten. Då stundar förtroendeomröstning i det grekiska parlamentet och premiärminister Giorgos Papandreou tvingas kanske att kasta in handduken.

Ossian Sandin
TT:s korrespondent
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.