Maktskifte i Frankrike
Socialisten Hollande har haft ett försprång till Nicolas Sarkozy, från högerpartiet UMP, under hela valkampanjen. När vallokalerna stängde på söndagskvällen visade de första preliminära siffrorna 51,8 procent för Hollande och 48,2 procent för Sarkozy.
Segeryra
Utanför Socialistpartiets högkvarter på rue Solférino i Paris började tusentals människor fira segern så snart resultaten började sippra ut. För första gången sedan Francois Mitterrand lämnade Elyséepalatset 1995 har Frankrike fått en socialistisk president.
De franska väljarna har röstat fram en president som inte bara vill spara sig ur krisen. Han vill satsa på nya lärarjobb, höjd minimilön, sänkt pensionsålder för dem som jobbat länge och 75 procents marginalskatt för riktiga höginkomsttagare.
Hollande säger själv att han vill vara en "normal" president, vilket ska ses i kontrast till Sarkozy som kallats president Blingbling och en president för de rika av sina motståndare.
Proteströst
Sarkozy har slagit rekord i dåliga popularitetssiffror som president. Väljarna är besvikna på att det utlovade ekonomiska uppsvinget aldrig kom och att de arbetslösa blivit fler. I slutspurten har många också reagerat mot hans oblyga flirt med extremhögerns väljare. Även i hans eget parti finns kritik mot den skärpta invandringsretoriken.
Utanför en vallokal i stadsdelen Belleville i Paris träffade TT:s utsända många som röstat på Hollande. Även Catherine Pouëssel röstade på honom, men inte för att hon är en stor anhängare av hans politik, utan i protest mot Sarkozy.
Det är hon inte ensam om. En undersökning från opinionsinstitutet Opinionway inför den första valomgången visade att för två tredjedelar av Hollandes sympatisörer är det allra viktigaste att få bort Sarkozy.
Luftigt stöd
Det kan skapa problem för Hollande efter valet, tror Catherine Pouëssel. Det starka stödet för honom kan dala snabbt, särskilt om det ekonomiska läget tvingar honom till fortsatta åtstramningar.
– Vem som än vinner får det svårt. Vi är i en kris hursomhelst, precis som hela Europa, säger hon.
Medarbetare till Hollande säger att han redan på söndagskvällen ska ha sitt första telefonsamtal med Tysklands förbundskansler Angela Merkel. De ska nu försöka bli EU:s nya radarpar.