Annons
Nyheter

Kryssningsfartyg uppges läcka

Enligt den italienske miljöministern läcker det vätska från kryssningsfartyget Costa Concordia. Det är oklart om det är olja.
Nyheter • Publicerad 16 januari 2012

Räddningsarbetet avbröts tidigare i dag efter att fartyget börjat glida, men kunde senare återupptas.

Räddningsarbetet på kryssningsfartyget Costa Concordia avbröts tidigare i dag efter att fartyget börjat glida. Det kunde senare återupptas.

Annons

Skeppet uppges läcka någonting, oklart vad.

Enligt den italienske miljöministern läcker det vätska från skeppet men det är oklart om det är olja.

Flytande skyddsvallar placeras ut, rapporterar nyhetsbyrån Reuters, som också uppger att miljöministern planerar att utfärda katastroftillstånd på grund av fartygsolyckan.

Det har gått snart tre dagar sedan lyxkryssaren, med över 4 000 människor ombord, på fredagskvällen körde på ett rev utanför den italienska ön Giglio och slet upp en 70–100 meter lång reva i skrovet.

Fartygets kapten Francesco Schettino hävdar att klippan som fartyget gick på inte var utmärkt på något sjökort. Schettino och förste styrman Ciro Ambrosio greps i lördags kväll misstänkta för dråp och för att ha lämnat fartyget medan många passagerare fortfarande var kvar.

Kaptenens agerande innebar brott mot bolagets regler och orsakade olyckan, sade Costa Cruises vd, Pier Luigi Foschi, vid en presskonferens på måndagen, enligt Reuters.

– Bolaget tar avstånd från denna typ av agerande, som orsakade olyckan genom att man valde att styra skeppet från dess ideala kurs, sade Pier Luigi Foschi.

Han sade att kryssningsfartyg som Costa Concordia inte har några "säkerhetsproblem".

– Dessa skepp är supersäkra. Det handlar om en exceptionell händelse, som inte gick att förutse, sade Pier Luigi Foschi.

Antalet döda i olyckan är nu uppe i sex personer. Fortfarande saknas ett femtontal personer.

Annons

Costa Concordia är en "tidsinställd bomb" för miljön, varnar Italiens miljöminister Corrado Clini. Omedelbara åtgärder krävs för att undvika en katastrof.

– Fartyget har fulla bränsletankar. Det är en tung diesel som skulle kunna sjunka till sjöbotten. Det skulle vara en katastrof, sade Corrado Clini enligt AFP.

Italienska miljöaktivister vill förbjuda jättelika kryssningsfartyg, som Costa Concordia, från att färdas genom känsliga områden utanför Italiens kust, rapporterar AFP. Området kring ön Giglio är ett marint reservat.

– Det räcker. Vi måste sluta behandla dessa skepp som om de var små vaporetti, sade miljöminister Corrado Clini, syftandes på de båtar som trafikerar Venedigs kanaler.

Han lovade att vidta åtgärder "för att hindra dessa gigantiska skepp från att närma sig känsliga zoner".

Senare i januari håller miljöaktivister demonstrationer mot de kryssningsfartyg som ankrar i närheten Venedig, något som planerats redan innan olyckan.

Karin Ohlsson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons