Annons
Nyheter

OS-maskotarna som älskas och hatas

Fula och något man skrämmer barnen med.
Nyheter • Publicerad 1 augusti 2012
Mandeville och Wenlock kommer till Heathrow.
Mandeville och Wenlock kommer till Heathrow.Foto: 
Wenlock, en av OS-maskotarna.
Wenlock, en av OS-maskotarna.Foto: 
Mandeville ska generera pengar.
Mandeville ska generera pengar.Foto: 

Wenlock och Mandeville är OS-maskotarna som lämnar få oberörda.

Men OS-arrangörerna klagar knappast, de kan vara värda mer än 100 miljoner kronor.

Annons

Maskotar har numera blivit lika självklara som medaljer och trafikkaos vid varje sommarspel. Taxen Waldi var först ut på arenan när München 1972 bestämde att en regnbågsfärgad hund skulle få stå som symbol.

Därefter har de följt på rad, bävern Amik, hunden Cobi och Izzy i Atlanta 1996 som ingen visste vad han eller hon egentligen var.

Där har funnits söta djur som björnen Misja och Olly i Sydney men årets maskot delar folk i två läger, älska eller hata.

För i OS-affärerna, på affischer och som statyer runtom i London – Wenlock och Mandeville syns överallt.

"Ett enögt skämt", har de kallats av skådespelaren Ewan McGregor. Andra anser dem fula och otäcka och någon menade att det här var resultatet av ett "one night stand" mellan en teletubby och Dalek, en robot i en brittisk tv-serie från 60-talet.

Wenlock, namnet kommer från en engelsk stad som ska ha inspirerat de moderna OS-spelen och Mandeville, sjukhuset som anses födelseplats för Paralympics, kan enklast beskrivas som en form av övervakningsrobotar.

Ett stort öga, en kamera enligt arrangörerna, som ska filma allting, ben men inga fötter, armar men inga händer.

Dessutom på huvudet en lampa som ska påminna om Londons berömda taxibilar.

Helt klart är att i ett allt mera utseendefixerat samhälle har Wenlock och Mandeville inte det helt enkelt.

– De är "speciella", säger en anställd i en OS-butik diplomatiskt till TT men många säger att de ska köpa dem till sina barn.

Annons

De båda finns också på allt från muggar, pussel till nyckelringar och skrattar bäst som skrattar sist. Arrangörerna av London-OS räknar med att sälja souvenirer för mångmiljonbelopp. Enligt brittiska tidningsuppgifter ska Wenlock och Mandeville dra in cirka 20 procent av den totala summan, vilket skulle betyda långt över 100 miljoner kronor.

– Men det vi säljer bäst av är olika t-shirts, tillägger en anställd i butiken.

Och Wenlock och Mandeville gör kanske samma karriär som Cobi. Hunden från Barcelona blev senare tv-stjärna i ett barnprogram.

Karin Ohlsson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons