Nyheter

Taubestipendiet till Stefan Sundström

Stefan Sundström får årets Taubestipendium på 50 000 kronor.
- Det känns jättebra. De senaste 20 åren har jag varit ett stort fan av Evert Taube, säger rockpoeten till TT.
Nyheter • Publicerad 22 juli 2014
Foto: Per Larsson / TT

Sundström får stipendiet "för att han med visdiktarens kärlek till de rimmade orden lyckas balansera mustig vrede med en alltid närvarande, ömsint glimt i ögat", som det heter i juryns motivering.

Stefan Sundström är glad över priset och säger till TT att han lyssnat mycket på Evert Taube:

- Jag är avundsjuk på hans sätt att skildra natur och idyll. Det är svårt att skriva om sköna saker, som till exempel kärlek, utan att skriva om en massa sorg, men han var väldigt bra på det.

Stefan Sundström slog genom med bandet Apache 1988 och har sedan dess släppt flera soloalbum. Det senaste albumet, "Nu var det 2014" kom i våras.

I sommar turnerar Stefan Sundström i både Sverige och Norge.

- Nu börjar jag bli en gammal gubbe som får massa stipendier och det är ju bra, säger han och skrattar.

Taubestipendiet, för närvarande 50 000 kronor, instiftades 1960 och delas ut årligen av tidningen Vi och Taubesällskapet. På senare år har det gått till bland andra Håkan Hellström, Tomas Andersson Wij och Melissa Horn.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.