Annons
Nyheter

Trelleborg tar plats på metalkartan

Det känns i luften för metalbandet Imminence; 2012 är året då det börjat röra på sig. Efter spelningar på KB och Metaltown är de fem killarna definitivt redo att höja blicken.
Nyheter • Publicerad 8 november 2012
Under 2012 har Imminence karriär tagit riktig fart. Från vänster Harald Barrett, Alex Arnoldsson, Eddie Berg, Peter Hanström och Fredrik Rosdahl.
Under 2012 har Imminence karriär tagit riktig fart. Från vänster Harald Barrett, Alex Arnoldsson, Eddie Berg, Peter Hanström och Fredrik Rosdahl.Foto: 

Katter bland hermelinerna, på den eleganta Trelleborgsgalan? Inte alls. Så kanske ett vanligt, klichémässigt hårdrocksband skulle känt sig. Imminence känner sig mer som den nödvändiga kryddan.

Det finns inget klichémässigt med dem, vare sig till utseende eller musikaliskt uttryck. De är inte ens särskilt tatuerade.

Annons

– Däremot har ett par av våra fans tatuerat in bandets logga, upplyser gitarristen Harald Barrett. De är så klart ett par ”crazy guys”. Men de gillar metal och oss och de är väl lite stolta, eftersom vi också är från Trelleborg.

Bandet startades 2009, med idén att spela riktigt hård dödsmetall à la In Flames och Dark Tranquility. Efter hand började de leta sig fram på egna vägar. Mot något ännu hårdare. Metalcore, eller vad man nu vill kalla det.

– Alla hamnar i det där genreträsket, säger sångaren Eddie Berg avvärjande, och framhåller att den enda stämpel de vill ha på sin musik är ”Imminence”.

Bland nyckelorden för bandets musik, som skapas i full demokrati, hittas sådant som ”personligt”, ”tungt”, ”dynamiskt” och ”atmosfäriskt”.

– De nya låtar vi jobbar med nu ligger närmare oss själva som personer, säger Eddie Berg, som skriver texterna.

– Det blir bra eftersom vi alla kommer från olika skolor, musikaliskt. Och kommer någon med en bit kol, så kan alla vara med och göra den till en diamant, säger Harald Barrett.

På en genomarbetad demo och en EP (”Born Of Sirius” från i våras) har killarna slipat sin förmåga att skapa dynamik och stämningar, kontraster mellan mjukt och hårt. Men musiken är fortfarande stenhård. Så där powerballadiga, det kommer de nog aldrig att bli.

– Ballader skriver man väl för att sälja bättre, funderar Eddie Berg. Så fungerar inte vi. Men vi har aldrig satt upp några regler för vad vi ska eller inte ska göra.

– Hade man inte fått skriva den musik man älskar, genom att bara koppla av och låta det flöda, då hade det inte varit värt det, tycker Harald Barrett.

2012 är året när allting hänt för Imminence. Först förbandsspelningen för Hammerfall på KB i Malmö i mars.

Annons

Så vann de Close-Ups talangtävling och bokades till Metaltown i Göteborg i juni.

I slutet av oktober vann de Skånefinalen av hårda talangjakten ”Released”, och i december blir de ett av fyra finalband som gör upp om spelningar på både Sweden Rock Festival och Metaltown 2013.

– Så fort vi kommit till en milstolpe så har nästa grej kommit, säger Eddie Berg.

Höjdaren hittills är förstås Metaltown. Där kom det lilla bandet från Trelleborg som inte ens släppt sin debutplatta än, och gnuggade skuldror backstage med hjältar som Killswitch Engage och Trivium.

– Darkest Hour såg delar av vår show, ler Harald Barrett. Och när några vi respekterar, och som lyckats med det som vi försöker göra, tycker att vi har potential... då är det fantastiskt!

Att söka sig utanför Trelleborg har gjort dem mycket öppnare, tycker de. Föst dem vidare, triggat dem att repa hårdare och bli ännu bättre.

Repar gör de i Malmö, där ett par av dem också bor.

Men Malmö är bara en pinne på stegen för ett band vars musik har stor publik ute i Europa.

– Tyvärr är väl musikscenen för band som vi ganska smal i Trelleborg. Det finns inget bra ställe att spela på, säger Eddie Berg.

–  Men i våra försök att sätta Trelleborg på kartan, säger Harald Barrett, så hoppas vi också att skapa ett större intresse, även här.

Clifford Johansen
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons